Veganska vinbladsdolmar med myntatzatsiki

Vegansk vinbladsdolmar med myntatzatsiki
Foto: Tv4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Veganska vinbladsdolmar med myntatzatsiki

3

16 ingredienser

1 h

Vegansk vinbladsdolmar med myntatzatsiki är både fräscht och riktigt gott att servera som en del av en buffé eller till middag.

Ingredienser

portioner6

Vinbladsdolmar

  • 600 g vinblad, inlagda i saltlake eller vakuumförpackade
  • 5 dl ris, rundkornigt
  • 2 gula lökar
  • 1 dl olivolja
  • ca 2 citroner, pressade (justera syra efter smak)
  • ca 7 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1,5 dl persilja, finhackad
  • 1 dl färsk mynta, finhackad (eller 2 msk torkad mynta, kan ersättas med dill)
  • 4 tomater

Myntatzatsiki

  • 0,75 gurka, hackad i små tärningar
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk salt
  • ca 6 dl turkisk yoghurt
  • 1,5 msk torkad mynta

Gör så här

  1. Vinbladsdolmar
    Börja med att separera alla vinblad från varandra och skölj dem under varmt vatten för att få bort den starka saltsmaken. Samtidigt sorterar du bort de dåliga bladen. Lägg dem i en sil och låt rinna av.
  2. Tvätta riset och låt rinna av i en sil.
  3. Hacka lök i tärningar.
  4. Hetta upp 3 msk olivolja och stek löken glansig. Vänd i riset och stek det lite hastigt. Vänd i citronsaft från 1 citron, 4 dl vatten, 1,5 tsk salt och peppar. Låt riset ångas långsamt. Riskornet ska inte mjukna helt utan vara al dente med en hård kärna i mitten.
  5. När riset sugit åt sig vätskan och nästan är helt färdiglagat drar du bort det från värmen. Låt svalna och vänd sedan persilja, mynta och tomat hackad i små tärningar.
  6. Lägg fyllning, ca 1,5 msk mitt i bladet, vik in kanterna, vik upp den nedersta delen av bladet och rulla. Bladet ska inte rullas för hårt, rulla varsamt. Rulla alla blad och stapla dem på en bricka. Hit kan du förbereda och ställa rullarna i kylen till nästa dag om du vill det. Plasta in väl.
  7. Smörj botten av en kastrull med olja och täck botten med vinblad, gärna de blad som blivit över eller var söndriga. Stapla alla rullade dolmas med öppningen nedåt i grytan.
  8. Ringla ca 0,75 dl olivolja, 1 pressad citron och 3 dl vatten över dolman. Krydda med 0,5 tsk salt och peppar. Lägg en värmetålig tallrik och en tyngd över dolman. Detta för att de inte ska öppnas upp under tillagning.
  9. Koka upp på medelhög värme, låt småputtra 3-4 minuter och sänk sedan värmen. Låt puttra på låg värme 1 timme. När vinbladen känns klara drar du av grytan från värmen, ta bort tallriken och tyngden, täck med ett lock och låt stå svalna en stund, gärna 30-40 minuter.
  10. Servera vinbladen kalla som en aptitretare eller tillbehör vid maten. Urläckra att servera med tsatsiki och pitabröd.
  11. Myntatzatsiki
    Blanda allting och ställ i kylen en stund. Ringla lite olivolja på innan servering.