Vegansk pad thai

NYHET
vegansk pad thai
Foto: Stefan Wettainen
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Vegansk pad thai

0

5 steg att laga

25 ingredienser

40 min

"Ursprungsversionen av den här jordnötssåsbaserade pad thaien kommer faktiskt från företaget Linas Matkasse. Credd ska ges där credd hör hemma! Men det var väldigt många år sedan och jag har uppdaterat receptet många gånger utifrån vad jag både gillar bäst själv och för att veganisera det." /Gustav

Kökets shop

Köp Gustavs nya bok

Klassiska rätter på veganskt vis

Gustav Johansson

189 kr239 kr

Ingredienser

portioner4 portioner

Jordnötsdressing

  • 3 cm färsk ingefära
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 limefrukt, saften
  • 100 g jordnötter, salta
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4,5 msk japansk soja
  • 3 msk agavesirap
  • 1 msk sriracha
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 dl vatten

Grönsaker och nudlar

  • 250 g risnudlar, platta
  • 1 rödlök (liten)
  • 10 cm purjolök
  • 1 orange paprika
  • 2 pak choi (går att byta ut mot 100 g blomkålsblast, salladskål eller vitkål om du inte hittar)
  • 1 burk böngroddar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka färsk mynta
  • 200 g tofu, fast
  • rapsolja, till stekning

Till servering

  • 1 limefrukt, skuren i klyftor
  • 50 g salta jordnötter, grovhackade
  • sriracha
  • soja, japansk eller thailändsk

Gör så här

  1. Börja med dressingen. Skala ingefära och vitlök. Lägg i en mixer tillsammans med övriga ingredienser och mixa till en slät sås. Ställ åt sidan så länge.
 Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Ställ åt sidan i en skål med lite rapsolja i eller i kallvatten i så att de inte klibbar ihop.
  2. Skiva rödlök, purjolök, paprika och pak choi tunt. Häll av spadet från böngroddarna. Riv vitlöksklyftan och finhacka koriander och mynta.

  3. Hetta upp en stor stekpanna eller wok med lite olja i på hög värme och woka rödlök, purjolök och paprika tillsammans med den rivna vitlöksklyftan i någon minut. Smula ner tofun fint med händerna och rör om så att allt blandas ordentligt. Stek i ytterligare någon minut.

  4. Tillsätt pak choi, böngroddar, nudlar och jordnötsdressing och rör runt så att allt blandas och blir varmt. Avsluta med att röra ner koriander och mynta och blanda väl.

  5. Servera med limeklyftor, jordnötter, srirachasås och lite extra japansk eller thailändsk sojasås.
TIPS!
läs mer
klassiska rätter på veganskt vis

Klassiska rätter på veganskt vis

Receptet kommer från Gustav bok "Klassiska rätter på veganskt vis", Bonnier fakta. 

Läs mer