ca 9 dl vetemjöl special (vanlig mjöl funkar också bra)
Fyllningen
3 lökar (gula eller röda funkar bra)
0,5 dl olivolja
salt
2 msk tomatpuré
2 msk paprikapuré (kan ersättas med 1 msk tomatpuré och 1 msk paprikapulver)
3 tomater
0,5 dl persilja
1-2 chilifrukter (om du gillar hetta)
2 sivripaprikor (turkisk paprika eller 1 vanlig grön paprika)
peppar
1 msk granatäpplesirap (ger en fräsch syrlig smak, kan dock uteslutas)
Gör så här
Degen
Rör ut jästen med ljummet vatten och blanda sedan i oljan.
Tillsätt övriga ingredienser till degen och knåda ordentligt. Tillsätt så mycket mjöl du behöver för att få en smidig och lättarbetad deg.
Täck degen med en plastpåse och låt jäsa i 45 minuter i rumstemperatur. Du kan även göra degen långt innan du ska göra pizzan, den håller sig bra i kylen upp till 10 timmar.
Fyllning
Hacka löken i tärningar. Hetta upp 0,5 dl olivolja och stek löken glansig. Den ska inte stekas för hårt eller få färg.
Krydda löken med salt och vänd i tomat- och paprikapuré. Stek lite till. Stäng sedan av värmen och låt svalna.
Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med den stekta löken. Smaksätt med granatäppelsirap, salt och peppar.
Montering
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och tryck ut 6-7 bollar, täck dem med en bakduk och låt vila i 10 minuter.
Värm ugnen till 225 grader, lägg bakplåtspapper på en plåt.
Kavla ut en boll på mjölat bakbord tunnt (tunnare än en pizza). Kavla den rund eller oval. Lyft över degplattan på plåten.
Om grönsaksblandningen känns för vattnig kan du låta den snabbt rinna av i en sil. Lägg några matskedar grönsaksröra på degen och platta ut det med handen eller undersidan av en sked. Du kan vika in kanterna och nypa ändarna ordentligt eller behålla pizzan rund/oval.
Grädda pizzan på nedre falsen av ugnen (sista gallret nedifrån). För att se om pizzan är färdiggräddad lyfter du på den med en stekspade och ser om den fått en fin färg undertill, det tar ca 10 minuter.