Växtbaserad saffransdeg

Växtbaserade saffransdeg
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Växtbaserad saffransdeg

2

10 ingredienser

2 h

”Saffran till alla, så tycker jag! Den här degen är helt växtbaserad och när du provat att göra den kommer du inte behöva något annat recept. Degen fungerar till alla dina favoritbullar, fyllda som ofyllda. Lycka till! /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner bullar

Redning

  • 360 g vatten [3,6 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]

Fördeg

  • 180 g fullkornsdinkelmjöl [3 dl]
  • 108 g vatten [1,1 dl]
  • 50 g jäst
  • 75 g saffranslag [0,75 dl eller 2 g saffran]

Bortgörning

  • 650 g vetemjöl [10,8 dl]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 15 g salt [2,5 tsk]
  • 180 g rapsolja [2 dl]

Gör så här

  1. Börja med din redning. Sjud vatten och mjöl på medelhög värme tills redningen tjocknar och börjar påminna om krämigt potatismos. Häll ut den på ett fat och täck med plast, ställ in i kylen och låt svalna helt, tar ca 30 minuter.
  2. Blanda alla ingredienser till fördegen och låt jäsa i 30 minuter.
  3. Tillsätt alla ingredienserna från kolumnen ”bortgörning” (utom oljan) tillsammans med redningen. Blanda degen långsamt i 7-10 minuter. Tillsätt oljan och blanda ytterligare 7 minuter långsamt.
  4. Låt degen vila i 15-30 minuter övertäckt.
  5. Gör just dina favoritbullar, lussekatter, knutar, släta eller någon krans kanske?
  6. Lägg ut på plåt med papper, gärna med hög kant. Lämna ca 1-2 cm mellanrum mellan bullarna.
  7. Låt de jäsa i en avstängd ugn, med ångande hett vatten längst ner i ugnen. Dem är klara när dem är mer än dubbelt så stora, ca 1-2 timmar.
  8. Baka på 210-230 grader i cirka 5-7 minuter i mitten av ugnen, använd endast över- och undervärme.