Växtbaserade saffransbullar med syltat apelsinskal

Växtbaserade saffransbullar med syltat apelsinskal
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Växtbaserade saffransbullar med syltat apelsinskal

18 ingredienser

4 h

”Dessa bullar är något utöver det vanliga, en fantastik smak av både apelsin och saffran, väl värd både tid och väntan. Se till att börja med skalen då dem tar en stund att koka. De syltade skalen går utmärkt att göra i förväg och de håller i kylen i ca 2 veckor om man vill passa på att göra extra mycket syltade skal . Lycka till!” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner stycken

Syltade skal

  • 140 g apelsin, skal [7 st]
  • 400 g strösocker [4,5 dl]
  • 600 g vatten [6 dl]
  • 1 apelsin, saften

Redning

  • 360 g vatten [3,6 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]

Fördeg

  • 180 g fullkornsdinkelmjöl [3 dl]
  • 108 g vatten [1,1 dl]
  • 50 g jäst
  • 75 g saffranslag [0,75 dl eller 2 g saffran]

Bortgörning

  • 650 g vetemjöl [10,8 dl]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 15 g salt [2,5 tsk]
  • 180 g rapsolja [2 dl]
  • syltade apelsinskal

Topping

  • 1 apelsin, skal
  • 1-2 dl strösocker
  • 1-2 tsk vaniljsocker

Pensling

  • 1+1 del apelsinlag + vatten

Gör så här

Syltade skal

  1. Skala apelsinerna och försök få så stora bitar som möjligt. Låt skalet ligga i vatten som du kokar upp, låt koka 2 minuter. Häll sedan av vattnet och upprepa 2 gånger till.
  2. Skär bort det vita från skalet, det som är mjukt och lite mosigt. Tärna sedan upp ditt skal i småbitar.
  3. Koka upp allt utom apelsinskalen som du tillsätter när det börjat koka. Låt allting koka på medelhög värme utan lock i ca 60-70 minuter.
  4. Sila av skalet och spara vätskan i en burk för att pensla bullarna med efter ugnen. Skalet lägger du ut på ett bakplåtspapper eller ett fat för att lufttorka.

Bullar

  1. Börja med din redning. Sjud vatten och mjöl på medelhög värme tills redningen tjocknar och börjar påminna om krämigt potatismos. Häll ut den på ett fat och täck med plast, ställ in i kylen och låt svalna helt, tar ca 30 minuter.
  2. Blanda alla ingredienser till fördegen och låt jäsa i 30 minuter.
  3. Tillsätt alla ingredienserna från kolumnen ”bortgörning” (utom oljan och apelsinskalet) tillsammans med redningen. Blanda degen långsamt i 7-10 minuter. Tillsätt oljan och blanda ytterligare 7 minuter långsamt.
  4. Blanda i apelsinskalet och blanda degen i ca 2 minuter. Låt degen vila i 15-30 minuter övertäckt.
  5. Väg upp 70 grams bitar och rulla runda. Lägg ut på plåt med papper, gärna med hög kant. Lämna ca 1-2 cm mellanrum mellan bullarna.
  6. Låt de jäsa i en avstängd ugn, med ångande hett vatten längst ner i ugnen. Dem är klara när dem är mer än dubbelt så stora, ca 1-2 timmar.
  7. Baka på 210-230 grader i cirka 5-7 minuter i mitten av ugnen, använd endast över- och undervärme.
  8. Finriv apelsinskal och gnugga samman med strösocker samt vaniljsocker till toppingen.
  9. Pensla de svala bullarna med apelsinlagen utblandad med vatten och doppa i sockerblandningen.