Växtbaserad semla med hallon och rödbeta
Växtbaserad semla med hallon och rödbeta
18 ingredienser
3 h
Växtbaserade semlor med hemgjord pumpamassa, istället för mandelmassa, och en frisk hallon-"grädde". Det här är riktigt härliga semlor fyllda av färg och smak.
Ingredienser
Fördeg
- 400 g rödbetsjuice
- 100 g vatten
- 500 g vetemjöl (extra bagerivetemjöl)
- 40 g jäst
Deg
- 200 g strösocker
- 20 g havssalt
- 500-600 g vetemjöl (extra bagerivetemjöl)
- 150 g rapsolja
Fyllning
- 200 g pumpakärnor (blötlagda över natten)
- 200 g rörsocker
- ca 50 g vatten (till spritsar konsitens)
Hallon-"grädde "
- 150 g hallonpuré (eller mosade hallon)
- 25 g strösocker
- 10 g vatten
- 12,5 g potatismjöl
- 110 g kakaosmör, smält
- 200 g sojagrädde, lätt vispad (eller kokosgrädde)
Servering
- florsocker
Gör så här
Fördeg
- Blanda alla ingredienser till fördegen väl i ca 5 minuter. Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.
Deg
- Tillsätt socker, salt och mjöl till fördegen. Knåda degen i ca 15 minuter.
- Tillsätt rapsoljan och blanda in ca 5 minuter. Låt degen vila ca 1 timme.
- Väg upp bullar av degen, ca 50-60 gram/styck, och forma dem runda.
- Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk.
- Baka sedan bullarna på 210 grader i ca 5-6 minuter.
Fyllning
- Mixa blötlagda pumpakärnor och råsocker i en mixer till en massa (eller använd 400 g färdig mandelmassa som alternativ till pumpa). Tillsätt därefter vatten och blanda väl, så inga klumpar bildas.
Hallon-"grädde"
- Koka hallonpuré, socker, vatten och potatismjöl till en fast kräm.
- Blanda ner kakaosmöret i hallonkrämen .
- Vänd ner lättvispad sojagrädde i krämen när krämen håller ca 37 grader.
- Låt hallon-"grädden" svalna i kyl ca 1 timme.
Servering
- Klipp upp ett hål i bullen. Spritsa sedan i fyllning.
- Spritsa på hallon-"grädde" och toppa med lock. Sikta florsocker på bullen.
- Serveras direkt gott, gott.