Vattenkokt biff

Vattenkokt biff
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Vattenkokt biff

7

19 ingredienser

30 m

”Lite kinesisk humor. Visst, biffen är kokt i vatten men vätskan är kraftfullt smaksatt med bland annat sichuanpeppar och chili. En smakbomb av mört kött och buljong som mildras av de krispiga grönsakerna i botten.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner4
  • 300 g biff, utskuren i tunna skivor
  • 1 msk shaoxingvin
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 äggvita
  • 50 g böngroddar
  • 50 g gemsallad, uppbruten i bitar
  • 1 msk olja
  • 1 msk sichuanpeppar, rostad och grovt krossad
  • 6 chilifrukter, uppbrutna I bitar utan kärnor (facing heaven chili)
  • 2 stjärnanis
  • färsk ingefära, i tunna skivor (samma mängd som vitlök)
  • 3 klyftor vitlök, i tunna skivor
  • 2 salladslökar, vita delen i 2 cm bitar och gröna delen i tunna skivor
  • 1 msk Toban Djan
  • 1 msk svarta bönor, jästa och väl sköljda
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk soja (mörk)
  • 3 msk rapsolja
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Skär biffen i tunna skivor, marinera skivorna med risvin och salt i 10 minuter. Tillsätt sedan potatismjöl och äggvita, blanda väl.
  2. Blanchera (koka snabbt) böngroddar och gemsallad i 20 sekunder, spola med iskallt vatten och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Hetta upp en wok och tillsätt 1 msk olja tillsätt hälften av sichuanpepparen, hälften av chilin och stjärnanisen. Sänk värmen och fräs tills det doftar.
  4. Tillsätt ingefära, vitlök och vita delen av salladslöken, fräs ytterligare 30 sekunder.
  5. Tillsätt Toban djan och svarta bönor och fräs tills chilibönpastan färgar oljan och det doftar.
  6. Tillsätt vattnet och sojan, koka upp och låt sjuda under lock 30 minuter. Sila av buljongen.
  7. Koka upp buljongen och tillsätt biffskivorna, sjud dem i 20 sekunder och ta sedan upp dem.
  8. Lägg de kalla grönsakerna i botten av serveringsskålar. Lägg biffskivorna ovanpå grönsakerna, toppa upp med het buljong utan att den täcker biffskivorna och toppa dem med resterande sichuanpeppar och chili.
  9. Hetta upp några matskedar olja tills den ryker och skeda den försiktigt över biffen, det ska fräsa ordentligt. Toppa med den gröna delen av salladslöken, koriander och servera fräsande.
TIPS!
läs mer
Mischas bästa vintips till lax 2

Mischas vintips till lax

Mischa ger sina bästa vintips till rimmad, gravad och kokt lax

Läs mer