Vårsallad med picklat ägg och nobisdressing

koket.se
Vårsallad med picklat ägg och nobisdressing
Foto: Köket.se
Frida Ronge
Frida Ronge

Vårsallad med picklat ägg och nobisdressing

25 ingredienser

1 h + tid i kyl

Den här salladen med ärtor, rädisor, polkabeta och pickat ägg är en sallad full av vårens smaker.

Se Frida Ronge laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Rödbetsägg

  • 4 ägg, kokta och skalade
  • 3 rödbetor, kokta, skalade och skivade
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl vatten
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 msk färsk ingefära, hackad

Nobisdressing

  • 2 ägg (rumsvarma)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk worcestersås
  • 2 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • 1 msk schalottenlök, finhackad
  • 1 msk kapris, finhackade
  • 1 msk dragon, finhackad
  • 1 msk persilja, finhackad
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Sallad

  • 0,5 förp sockerärtor
  • 1 polkabeta
  • 1 förp bladsallad (maché, garden mix etc.)
  • 1 dl gröna ärtor, tinade
  • 0,5 knippe dill
  • 1 knippe rädisa
  • 4 rödbetsägg
  • topping (rostade solroskärnor, pumpakärnor, puffad quinoa etc.)

Gör så här

Rödbetsägg

  1. Koka medelstora rumstempererade ägg i 7 minuter, spola i kallt vatten.
  2. Koka upp ättiksprit, vatten, socker, salt, svartpepparkorn och ingefära i en kastrull. Rör om tills sockret löst sig. Låt svalna något.
  3. Lägg rödbetsskivorna i en ren glasburk och häll över den varma lagen. Låt svalna helt.
  4. Lägg i de skalade äggen i burken med rödbetslagen och se till att de är helt täckta av vätskan.
  5. Sätt på locket och låt burken stå i kylskåp i minst 24 timmar, men gärna upp till 3 dagar för djupare färg och smak.

Nobisdressing

  1. Koka äggen i ca 4 minuter. Skölj dem sedan i kallt vatten och skala dem.
  2. Lägg äggen i en hög mixerbunke. Tillsätt senap, vinäger och worcestersås, mixa.
  3. Häll i oljan och mixa tills det blir en slät sås.
  4. Rör sedan ner finhackad schalottenlök, kapris, dragon och persilja.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.

Sallad

  1. Blanchera sockerärtor i ca 30 sekunder. Lägg dem sedan i isvatten innan du skär dem i mindre bitar.
  2. Skiva polkabeta tunt på mandolin och lägg i kallt vatten.
  3. Lägg sallad, sockerärtor, gröna ärtor, polkabeta, dill och rädisor på en tallrik.
  4. Ringla över nobisdressing, halvera äggen och toppa med något krispigt.