Varmrökt lax

11 röster
1
Varmrökt lax
Foto: TV4
1

Du behöver

  • 2-3 kg färsk urtagen lax
  • 2 kg havssalt
  • 400 g rörsocker (brunt socker)
  • 60 g krossade enbär
  • 7 lagerblad, malda
  • 80 g malda vitpepparkorn

Dekoration:

  • 4 msk crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 0,5 tsk senap
  • salt och malen vitpeppar
  • 100 g löjrom

Gör så här

  1. Rökt lax: Blanda samman salt, socker, enbär, lagerblad och peppar. Gnid in laxen med saltblandningen både in- och utvändigt och låt den stå i rumstemperatur ett par timmar. Lägg laxen på ett galler och rök den i ca 80° i 60–90 minuter.
  2. Förvara laxen kallt tills den ska läggas upp. Lossa skinnet och lägg upp laxen på ett stort fat.
  3. Blanda samman crème fraiche, majonnäs, senap, salt och peppar. Spritsa det mitt på laxen och garnera med lite löjrom.
26 januari 2009

Fler goda recept