Varma skaldjurspastejer

Varma skaldjurspastejer
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Varma skaldjurspastejer

14 ingredienser

Musslor eller räkor i fyllningen - du väljer!

Ingredienser

portioner
  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1-2 msk vatten, kallt

Fyllning:

  • 2 msk margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 3-4 dl mjölk (ev. med musselspad)
  • salt
  • peppar
  • 1 förp musslor i vatten, liten eller
  • 300 g räkor
  • 2 msk dill, hackad
  • 1 äggula
  • ost, riven
  • äggvita, till pensling

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225-250°. Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Arbeta in vattnet till en smidig deg. Slå in degen i plastfilm och lägg i kylen 1 timme.
  2. Fräs margarin och mjöl till fyllningen i en kastrull. Späd med vätskan till en lagom tjock stuvning. Krydda och småkoka 5 min.
  3. Ta kastrullen av värmen. Rör ned äggulan samt avrunna räkor eller musslor.
  4. Kavla ut degen tunt. Smöra små pastejformar lätt. Ta ut rundlar och tryck fast dem i botten. Skär sen längder och klä sidorna.
  5. Fyll formarna till 2/3 med stuvning. Strö på ost. Lägg smala degremsor i kors över.
  6. Pensla degen med uppvispad äggvita. Grädda dem klara ca 20 min.