”Världens lyxigaste semla”
”Världens lyxigaste semla”
18 ingredienser
1 h + 4 h
Lyxsemla med speciellt utvalda råvaror, dekorerade med bladguld och med champagne invispat i grädden.
Mitt svar på att Björn DelaCruz på Manila social club i New York och tar 100 dollar för sin donut, så då kontrar vi med världens lyxigaste semla för 111 dollar där överskottet går till ett barnhem i Katmandu/Nepal dit vi tidigare skänkt pengar från Magnus Johansson Bageri & Konditori/Magnus
Se Magnus Johansson laga receptet

Ingredienser
Fördeg
- 500 g mjölk (ekologisk)
- 500 g vetemjöl (ekologisk från Warbo kvarn)
- 40 g jäst (ekologisk)
- 10 g kardemumma (ekologisk)
Deg, resten
- 200 g strösocker (ekologiskt)
- 20 g salt (ekologiskt)
- 500 g vetemjöl (ekologisk från Warbo kvarn)
- 200 g smör, rumstempererat, från Löt gårdsmejeri
Fyllning
- 500 g mandelmassa (ekologisk)
- 200 g vaniljkräm med planifoliavanilj, ursprungsvaniljen från Mexiko
- 5 g kardemumma
- 0,5 vaniljstång planifolia, fröna
- 50 g champagne
Servering
- 1 l vispgrädde
- 50 florsocker (ekologiskt)
- 50 g mjölk (ekologiskt)
- 50 g champagne
- 18 eller 24 karats bladguld
Gör så här
Fördeg
- Allt blandas väl i ca 5 minuter. Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.
Deg, fortsättning
- Tillsätt socker, salt och mjöl. Knåda degen i ca 15 minuter. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter. Låt degen vila ca 1 timme.
- Väg bullarna, ca 70 gram/styck, forma dem runda. Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk. Baka sedan i 210 grader i ca 10 minuter.
Fyllning
- Blanda mandelmassa med vaniljkräm väl, så inga klumpar bildas tillsätt sedan kardemumma,vanilj samt champagne.
Servering
- Vispa 1 liter grädde med lite florsocker, mjölk och champagne ställ i kylskåp. Klä sedan in bullen i bladguld och klipp ett rejält lock Spritsa i mandelfyllning. Spritsa vispad grädde på bullen och toppa med locket.
- Serveras direkt gott, gott.