Världens godaste polkagriskola

Leila Lindholm

Världens godaste polkagriskola

7 ingredienser

60 m

Den här underbara smörkolan är superenkel att göra, du behöver bara en elektronisk stektermometer. Kolan går att smaksätta på massor av olika sätt.

Tips! Rör inte så mycket under kokningen (annars sockrar sig kolan). Det kan vara bra att använda en kopparkastrull eller en tjockbottnad kastrull med vid botten. /Leila

Ingredienser

portioner stycken
  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 krm vaniljpulver
  • 0,5 krm flingsalt
  • 1 dl polkagrisar, krossade

Gör så här

  1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kopparkastrull. Rör ner grädde, strösocker, sirap och vaniljpulver och låt koka utan lock till 124 grader (cirka 30–45 minuter beroende på vidden på kastrullen). Rör om så lite som möjligt.
  2. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Det gör du enkelt genom att droppa en klick smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna har den kokat färdigt.
  3. Låt den svalna något efter kokningen utan att röra för mycket i den och tillsätt sedan krossade polkagrisar (spara lite att strö över). Tillsätt flingsaltet. Blanda försiktigt och häll upp i form.
  4. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
  5. Skär i bitar och slå in kolan i smörpapper. Förvara kallt.