Världens godaste ostfondue, Håkan Thörnströms recept

8 röster
6-8

En riktigt lyxig och god fondue på tre sorters ost - gruyère, emmenthaler och beaufort.

Maya Samuelssons dryckestips

Vilarnau, Brut Nature Organic
Nr 7731, Spanien, Cava

Gramona Imperial Brut, Gran Reserva, 2012
Spanien, Cava, Nr 91008

Proviant Citroen Limonade, Ekologisk
Tyskland, Berlin

6-8

Du behöver

  • 300 g gruyèreost
  • 300 g emmenthaler
  • 300 g beaufort
  • 1 msk majsstärkelse
  • 3-4 dl vitt torrt vin (ej ekfatslagrat)
  • 12 cl äppledestillat (ej fatlagrat)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm muskot, riven
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 krm malen svartpeppar

Tillbehör

  • brödtärningar att doppa i ostfonduen
  • diverse charkuterier
  • picklade grönsaker
  • cornichons

Gör så här

  1. Dela vitlöken och gnid in den ordentligt i grytan. Riv osten och blanda med maizenan. Värm osten under omrörning tillsammans med vinet och spriten. Värm ostfonduen till ca 90 grader. Tillsätt riven muskot, mald svartpeppar och lite vinäger på slutet. Servera omgående.
23 februari 2018