Vårkyckling med primörer

Vårkyckling med primörer
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Vårkyckling med primörer

15 ingredienser

Vårkyckling fanns förr bara under våren, därav namnet. En av de små, mjälla kycklingarna räcker lagom till 2 personer. Receptet kan dubbleras.

Ingredienser

portioner
  • 1 vårkyckling [ca 700g]
  • 1 kg blandade vårprimörer;
  • sparris
  • svartrot
  • steklök
  • blomkål
  • morot
  • stjälkselleri
  • kronärtskockshjärta
  • majrova
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 25 g smör

Till dekoration:

  • färsk timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och ansa alla grönsaker och skär dem i mindre bitar. Torka av kycklingen. Blanda kryddorna och gnid in fågeln både inuti och utanpå.
  2. Lägg alla grönsaker i en ugnssäker form med lite vatten i bottnen. Lägg kycklingen ovanpå och klicka på smör. Ställ alltsammans mitt i ugnen i ca 45 minuter. Prova med en sticka om kycklingen är färdig. Saften som sipprar ut ska vara klar, utan rosafärgade inslag.
  3. Ta ut kycklingen och servera med grönsakerna. Dekorera med färsk timjan.