Varför är maten så dyr?
Matpriserna har inte skjutit så här högt i pris sedan 50-talet. Det är en olycklig kombination av flera orsaker.
Här nedan har vi sammanfattat 6 punkter. Kika gärna även på klippet där Ulf Mazur, VD på Matpriskollen, förklarar läget på ett pedagogiskt sätt i TV4 Nyhetsmorgon.
1. RÅVAROR
Vissa ingredienser och råvaror har blivit dyrare att odla och ta fram - men även svårare att få tag på - på grund av kriget i Ukraina. Till exempel har priset på spannmål höjts senaste året.
Spannmål blir inte bara mat till oss människor utan också till djurfoder, därav påverkar det även köttpriserna. Dessutom kräver spannmål och andra råvaror gödsel, som också i sin tur blivit dyrare att ta fram. Med andra ord, många led i produktionen har blivit dyrare.
2. FÖRPACKNINGAR
Material, etiketter och färdiga förpackningar till matvaror har blivit dyrare att framställa - eller svårare att få tag på - vilket har gjort att priserna skjutit i höjden. Producenternas omkostnader ökade med hela 23% år 2022 - inte konstigt att priserna i butik också ökat!
3. TRANSPORTER och DRIVMEDEL
Bensin och diesel har blivit betydligt dyrare. Det innebär att transportkostnaderna har ökat, men även övriga fraktkostnader och drivmedel till lantbruksmaskiner. Dessutom har reservdelar till maskiner blivit dyrare och svårare att få tag på.
4. EL
Inte bara hushållen har drabbats av de höga elpriserna. Energikrävande odlingar, uppvärmda växthus, moderna lantbruk och fabriker gör att elpriserna även påverkar matpriserna. Jordbruken och våra svenska gårdar har drabbats hårt på grund av allt från den energikrävande processen att tillverka gödsel, till att hålla växthus och maskiner igång.
5. KRIGET I UKRAINA
Det går inte enbart att skylla ökade priser på kriget i Ukraina, för matpriserna ökade redan innan Rysslands invasion. Men det är en stor del i det hela. Både Ryssland och Ukraina har stor export till Europa på allt från gas, drivmedel, konstgödsel, maskiner, motorfordon och råvaror som majs, vete och solrosprodukter. Ryssland och Ukraina står till exempel för 25 procent av veteexporten i världen.
Oroligheterna med ett krig i Europa ger på sikt stigande ränta och minskad konsumtion – vilket även det påverkar världshandeln.
6. DEN SVAGA KRONAN
I och med invasionen av Ukraina blev den finansiella marknaden skakig i hela Europa, vilket ofta drabbar små valutor – som den svenska kronan (som sjönk 15% i värde mot den amerikanska dollarn 2022). Priserna och räntorna har höjts på kort tid och vi har fått inflation i Sverige – vi får alltså betydligt färre matvaror för en 100-lapp idag jämfört med för några år sedan.
Här har vi samlat tips och recept på billigare mat
Källor: WWF, FNs matprisindex, Matpriskollen, SCB, Livsmedelsföretagen, Konkurrensverket, SR, Riksbanken
Artikel uppdaterad mars 2023.