Varför är maten så dyr?


Matpriserna har inte skjutit så här högt i pris sedan 50-talet. Det är en olycklig kombination av flera orsaker.
Här nedan har vi sammanfattat 6 punkter. Kika gärna även på klippet där Ulf Mazur, VD på Matpriskollen, förklarar läget på ett pedagogiskt sätt i TV4 Nyhetsmorgon.
Vissa ingredienser och råvaror har blivit dyrare att odla och ta fram - men även svårare att få tag på - på grund av kriget i Ukraina. Till exempel har priset på spannmål höjts senaste året.
Spannmål blir inte bara mat till oss människor utan också till djurfoder, därav påverkar det även köttpriserna. Dessutom kräver spannmål och andra råvaror gödsel, som också i sin tur blivit dyrare att ta fram. Med andra ord, många led i produktionen har blivit dyrare.
2. FÖRPACKNINGAR
Bensin och diesel har blivit betydligt dyrare. Det innebär att transportkostnaderna har ökat, men även övriga fraktkostnader och drivmedel till lantbruksmaskiner. Dessutom har reservdelar till maskiner blivit dyrare och svårare att få tag på.
4. EL
5. KRIGET I UKRAINA
Oroligheterna med ett krig i Europa ger på sikt stigande ränta och minskad konsumtion – vilket även det påverkar världshandeln.
6. DEN SVAGA KRONAN
Här har vi samlat tips och recept på billigare mat
Källor: WWF, FNs matprisindex, Matpriskollen, SCB, Livsmedelsföretagen, Konkurrensverket, SR, Riksbanken
Artikel uppdaterad mars 2023.