Vaniljpurin med rabarberkompott

Vaniljpurin med rabarberkompott
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Vaniljpurin med rabarberkompott

9 ingredienser

30 m + tid i kyl

Den här härliga puddingen med vanilj och rabarber kommer förgylla vilken dag som helst i vår och sommar. Den behöver lite tid i kylen men det är värt all väntan!

Ingredienser

portioner

Karamell

  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Rabarberkompott

  • 2 rabarber
  • 0,5 dl strösocker
  • vatten

Pudding

  • 4 dl mjölk (4,5%)
  • 3 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 vaniljstång, fröna

Gör så här

Karamell

  1. Smält socker och vatten till en brun karamell i en kastrull. Rör inte utan skaka bara lite på kastrullen för att få en jämn karamellsås.
  2. Häll karamellsåsen i fyra portionsskålar.

Rabarberkompott

  1. Skär rabarbern i bitar. Lägg bitarna i en stekpanna tillsammans med socker och en skvätt vatten. Låt puttra till en kompott med hela bitar av rabarber. Låt svalna.

Pudding

  1. Värm mjölken.
  2. Vispa ihop ägg, socker och vanilj i en bunke.
  3. Vispa in äggsmeten i den varma mjölken och sila sedan smeten genom en sil.
  4. Häll smeten över karamellsåsen i skålarna. Täck varje skål med plastfilm.
  5. Ställ skålarna i en traktörpanna med höga kanter. Fyll med varmt vatten runt om. Täck pannan med folie och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda 5 minuter.
  6. Stäng av värmen och låt stå 10 minuter.
  7. Ta upp formarna och ställ svalt, minst 3 timmar.

Servering

  1. Vänd puddingarna upp och ned på ett fat och servera dem kalla med rabarberkompotten till.