Vaniljpurin med rabarberkompott
Vaniljpurin med rabarberkompott
9 ingredienser
30 m + tid i kyl
Den här härliga puddingen med vanilj och rabarber kommer förgylla vilken dag som helst i vår och sommar. Den behöver lite tid i kylen men det är värt all väntan!
Ingredienser
Karamell
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
Rabarberkompott
- 2 rabarber
- 0,5 dl strösocker
- vatten
Pudding
- 4 dl mjölk (4,5%)
- 3 ägg
- 0,75 dl strösocker
- 1 vaniljstång, fröna
Gör så här
Karamell
- Smält socker och vatten till en brun karamell i en kastrull. Rör inte utan skaka bara lite på kastrullen för att få en jämn karamellsås.
- Häll karamellsåsen i fyra portionsskålar.
Rabarberkompott
- Skär rabarbern i bitar. Lägg bitarna i en stekpanna tillsammans med socker och en skvätt vatten. Låt puttra till en kompott med hela bitar av rabarber. Låt svalna.
Pudding
- Värm mjölken.
- Vispa ihop ägg, socker och vanilj i en bunke.
- Vispa in äggsmeten i den varma mjölken och sila sedan smeten genom en sil.
- Häll smeten över karamellsåsen i skålarna. Täck varje skål med plastfilm.
- Ställ skålarna i en traktörpanna med höga kanter. Fyll med varmt vatten runt om. Täck pannan med folie och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda 5 minuter.
- Stäng av värmen och låt stå 10 minuter.
- Ta upp formarna och ställ svalt, minst 3 timmar.
Servering
- Vänd puddingarna upp och ned på ett fat och servera dem kalla med rabarberkompotten till.