Vaniljpannacotta med jordgubbar och björnbär

Vaniljpannacotta med jordgubbar och björnbär
Foto: TV4

Ibland behöver man en dessert som passar att servera till många och som helst kan förberedas. Då passar det bra att servera pannacotta. Den kan vila i kylen över natten och behöver bara dekorers i sista stund.

18 mars 2009
10

Du behöver

  • 1 liter vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 vaniljstänger
  • 2 gelatinblad

Jordgubbssås:

  • 5 dl jordgubbar
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 2 msk florsocker

Till dekoration:

  • 1 liter färska jordgubbar
  • 0,5 liter färska björnbär
  • 1 kruka citronmeliss

Du behöver också:

  • 10 portionsformar

Gör så här

  1. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången och sockret och häll på grädden. Värm långsamt och sjud blandningen på svag värme i 15 minuter. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp vaniljstången ur grädden. Krama ur och lägg ner gelatinbladen i den varma grädden och rör tills de smält. Häll upp smeten i vattensköljda portionsformar. Låt pannacottan stelna i kylen under minst 4 timmar, gärna över natten.
  2. Skölj och snoppa jordgubbarna eller tina dem om de är frysta. Mixa jordgubbar, florsocker och pressad citronsaft.
  3. Skär de färska jordgubbarna i klyftor. Droppa jordgubbssås i ett vackert mönster på 10 assietter. Placera därefter en pannacotta på var assiett. Fördela med jordgubbsklyftor och björnbär på varje portion. Dekorera med citronmeliss.
Kommentera receptet

Fler goda recept