Vaniljkräm - Crème Pâtissière

johan hedberg

Vaniljkräm - Crème Pâtissière

6 ingredienser

30 m

Få saker slår en hemgjord vaniljkräm. Här är Johan Hedbergs enkla recept.

Ingredienser

  • 5 dl standardmjölk
  • 1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljpulver)
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 äggulor

Gör så här

  1. Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg ner stång och frön i mjölken. Koka upp och ta av från spisen.
  2. Rör samman socker, maizena och mjöl i en skål. Tillsätt äggulorna och rör tills smeten är klumpfri.
  3. Ta upp vaniljstången ur mjölken och häll mjölken i en fin stråle ner i äggblandningen samtidigt som du vispar. Häll tillbaka allt – helst genom en finmaskig sil – i kastrullen.
  4. Hetta upp på medelvärme under konstant omrörning. Rör ända ner i bottnen. När smeten tjocknat ordentligt, ta av från värmen, täck med plastfolie och ställ kallt. Vispa upp den före användning. Klarar sig 3 dagar i kylen.