Värm upp mjölk och grädde med en urskrapad vaniljstång och hälften av sockret i en kastrull.
Blanda andra hälften av sockret med äggulor.
När smeten sjuder så häll blandningen över äggulorna och vispa. Häll sedan tillbaka smeten i kastrullen och sjud till 84 grader.
Sila sedan bort vaniljstången och kyl smeten i minst 4 timmar, helst över natten.
Kör sedan smeten i en glassmaskin.
Mazarinflarn
Mät upp smöret i en kastrull och låt det smälta på medeltemperatur. Koka sedan smöret tills det börjar bli brunt och doftar nötigt. Vispa smöret under tiden och dra sedan av kastrullen från plattan.
Låt smöret svalna i ca 30 minuter.
Lägg mandelmassa i en köksmaskin med vinge och tillsätt smöret försiktigt tills allt är ordentligt blandat, du kan behöva skrapa ner smeten från kanterna då och då.
Tillsätt sedan ett ägg i taget tills du får en jämn smet.
Bred ut smeten tunt på en bakmatta eller bakplåtspapper.
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 6–8 minuter tills det har en fin gyllene färg.
Salt kola
Rosta mandeln på 175 grader i ca 8–10 minuter tills den får en fin gyllene färg.
Mät upp socker, glykossirap och vatten i en kastrull och se till att det är väl blandat.
Koka blandningen på medeltemperatur tills du får en mörk karamell.
Tillsätt grädden i omgångar och vispa om emellan, men var försiktig då det är varmt och kan skvätta en del.
Tillsätt sedan smöret och låt koka upp, dra av ifrån plattan och tillsätt mandeln.
Servering
Servera glassen med ljummen kolasåsen och mazarinflarn.