Vaniljgifflar

koket.se
Vaniljgifflar
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Vaniljgifflar

16 ingredienser

3 h

Bullar i all ära men gifflar gjorda på karlsbaderdeg med vaniljfyllning är en doldis som garanterat kommer bli en ny favorit. 

Till skillnad från en vanlig vetedeg så innehåller karlsbaderdegen lite mer ägg och smör.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner12 - 14 stycken

Fördeg

  • 15 g rörsocker, strö
  • 25 g jäst
  • 125 g mjölk
  • 190 g vetemjöl

Deg

  • 30 g rörsocker, strö
  • 45 g äggula (3 ägg)
  • 250 g vetemjöl
  • 65 g smör, rumstempererat
  • 100 g mjölk

Fyllning

  • 120 g strösocker
  • 30 g vaniljsocker
  • 150 g smör, rumstempererat

Pensling

  • 110 g ägg, uppvispade (2 st)
  • 50 g vatten (1/2 dl)

Efter ugnen

  • 50 g smör, smält
  • 90 g strösocker

Gör så här

Fördeg

  1. Blanda mjölk, jäst, socker och mjöl i en bunke. Knåda till en fin deg för hand. Har du en köksassistent, knåda med degkrok på låg hastighet ca 10 minuter. Låt degen vila 30 minuter under duk.

Deg

  1. Blanda ihop alla ingredienser utom smöret tillsammans med fördegen. Kör på medelhög hastighet tills degen går ihop.
  2. Addera smöret och kör degen tills den börjar kännas len, glansig, elastisk och släpper från kanterna. Har du ingen köksassistent så är det viktigt att du knådar riktigt ordentligt och länge. Täck över och lått degen vila i kylen i 1 timme.

Fyllning

  1. Blanda alla ingredienser till en jämn och slät fyllning.

Utbakning

  1. Kavla ut degen till en rektangel som är ca 3 mm tjock. Bred på fyllning i ett jämnt lager så att den täcker hela degen.
  2. Vik degen i ett treslag, vik in 1/3 av degen mot mitten, vik sedan in den andra delen över den redan invikta delen (vik in från kortändarna).
  3. Vänd degen ett kvarts varv. Kavla ut så att degen blir ungefär 5 mm tjock.
  4. Skär ut trianglar med ett pizzahjul eller med en kniv och rulla ihop dom från den breda sidan mot spetsen. Se till att skarven hamnar nedåt så att de inte spricker upp vid gräddning.
  5. Låt gifflarna jäsa till dubbel storlek under duk, ca 1-2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 220 grader.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och vatten.
  8. Grädda gifflarna mitt i ugnen ca 12 minuter.
  9. Ta ut dem och låt svalna några minuter.
  10. Pensla sedan med smält smör och strö över socker.

Glöm inte att matsortera skal från äggen för en mer hållbar bakning, och njut av dina goda vaniljgifflar. /Köket-redaktionen