Vaniljbakade plommon med getostkräm

NYHET
Vaniljbakade plommon med getostkräm
Foto: Alicia Rosenqvist
Jennifer Eriksson profilbild
Jennifer Eriksson profilbild

Vaniljbakade plommon med getostkräm

15 ingredienser

45 min

Vaniljbakade plommon med getostkräm på en god bit bröd är en riktigt uppskattad liten rätt.

Vintips från Jennifer Eriksson:
La Gascogne Par Alain Brumont
Sauvignon Blanc Gros Manseng, 2024
Nr 2882

Ingredienser

portioner

Vaniljbakade plommon

  • 1 kg plommon
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker (eller strösocker)
  • 1 msk vaniljsocker
  • svartpeppar, mald från kvarn (rikligt)
  • 1 kvist rosmarin
  • ca 1 msk smör

Getostkräm

  • 100 g getost
  • 75 g färskost
  • salt [1 nypa]

Servering

  • 10 bitar bröd
  • smör
  • 1 kvist rosmarin
  • peppar

Gör så här

Vaniljbakade plommon

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  2. Dela plommonen på hälften och släng kärnorna.
  3. Blanda plommonen med olivolja, socker, farinsocker, vaniljsocker, svartpeppar och rosmarin.
  4. Lägg plommonen i en ugnsform och sätt in i ugnen i ca 25 minuter.
  5. Låt plommonen svalna och förvara dem sedan i kylen.

Getostkräm

  1. Mixa ihop getost och färskost.
  2. Smaka av med salt och häll gärna ner krämen i en spritspåse för extra tjusig uppläggning.
  3. Förvara getostkrämen i kylen medan plommonen bakas.

Servering

  1. Skär bort kanterna på valfritt bröd.
  2. Stek brödet krispigt i smör tillsammans med en kvist rosmarin. Låt sedan svalna.
  3. Lägg upp brödbitarna på en tallrik, spritsa på getostkrämen och toppa med de bakade plommonen.
  4. Strö över lite extra rosmarin och peppar.
  5. Rätten går att servera både ljummen och kall.