Vaniljbakad persika på brioche

Vaniljbakad persika på brioche 01
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Vaniljbakad persika på brioche

3

25 ingredienser

3 h

”Fantastiskt goda bullar med vaniljbakade persikor och en härlig mandelfyllning, föredrar man hasselnöt kan man absolut byta till ett hasselnötsmjöl istället. Även fullkornsmjölet i degen går bra att byta ut mot vanligt vetemjöl men våga testa fullkorn, det är supergott! Smaksätt gärna frangipanen med lite rom eller amaretto. Pensla gärna persikorna med en sockerlag, även den smaksatt med rom eller amaretto. Lycka till!” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner10 bullar

Briochedeg

  • 180 g vetemjöl (eko) [3 dl]
  • 50 g fullkornsdinkelmjöl (eko) [0,85 dl]
  • 7 g jäst
  • 110 g ägg (eko) [ca 2 st]
  • 25 g standardmjölk (eko) [0,25 dl]
  • 30 g strösocker (eko) [2,2 msk]
  • 5,5 g salt [0,9 tsk]
  • 110 g normalsaltat smör (eko)

Bakad persika

  • 300 g persika, skurna i klyftor [ca 2-3 st]
  • 10 g strösocker (eko) [0,75 msk]
  • 10 g farinsocker, mjukt [0,9 msk]
  • 0,5 vaniljstång, stång och märg
  • 1 g salt [0,8 krm]

Frangipane

  • 36 g mandelmjöl (eko) [0,75 dl]
  • 27 g strösocker (eko) [2 msk]
  • 1 g salt [0,8 krm]
  • 36 g normalsaltat smör, rumstemperatur
  • 20 g ägg, rumstemperatur (eko) [ca 0,5 st]

Crumble

  • 30 g strösocker (eko) [2msk]
  • 20 g mandelmjöl (eko) [2,7msk]
  • 20 g vetemjöl (eko) [2,2msk]
  • 1 g salt [0,8krm]
  • 10 g normalsaltat smör (eko)

Bullar

  • ägg (till pensling)
  • sockerlag (till pensling, valfritt)

Gör så här

  1. Briochedeg
    Blanda långsamt alla ingredienser utom smöret i ca 10 minuter.
  2. Under fortsatt långsam blandning tillsätter du smöret i två omgångar under ca 8 minuter.
  3. Höj hastigheten när det sista smöret tillsatts och inte längre syns. Blanda i ytterligare 2–3 minut. Degen ska vara glansig och släppa från skålen.
  4. Täck över bunken och låt degen stå i rumstemperatur i 2 timmar.
  5. Bakad persika
    Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme utan fläkt.
  6. Blanda samman allt till persikorna i en ugnssäker form och baka i 1 timme, rör och vänd ca 3 gånger. Täck över när de klara och låt dem stå tills senare.
  7. Frangipane
    Rör ihop allt utom ägget med en slickepott, fyllningen skall inte vispas utan endast röras.
  8. Tillsätt ett lättvispat ägg sakta. Om smeten skär sig kan du tillsätta lite vetemjöl.
  9. Crumble
    Blanda allt tills det inte finns några smörklumpar kvar.
  10. Bullar
    När degen är klar och har vilat i 2 timmar delar du upp den i 10 stycken lika stora bitar. Runddriv/forma degbitarna till bollar samt plattar till dem lite lätt.
  11. Låt bullarna jäsa i en avstängd ugn i ca 1-2 timmar, ta ut dem strax innan de har jäst färdigt för att ge tid åt ugnen att bli varm.
  12. Sätt ugnen på 230 grader, över- och undervärme utan fläkt.
  13. Tryck en grop i bullen så att du lämnar ca 2 cm kant runt hela. Pensla bullarna med vispat ägg och toppa med crumble längs kanten. Lägg ett tunt lager frangipane i gropen (ca 10 g/ 1msk) och toppa med skivade persikor ovanpå.
  14. Baka bullarna i mitten av ugnen i ca 5–8 minuter.
  15. Det är valfritt att pensla bullarna med en sockerlag efter bakning.