Det är mjölet som ska ge brödet den verkliga karaktären, inte kryddorna. Men valnötter är ett undantag – slösar du med dem får du ett gott bröd. Det här brödet får också en knaprig skorpa.
Värm yoghurten till 37° och stöt valnötskärnorna grovt. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av yoghurten och rör ut jästen. Häll på resten av yoghurten, olja och valnötskärnor. Blanda ut saltet i mjölet och tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta till en smidig deg för hand eller i maskin. Låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats i 1 timme.
Mjöla ett bakbord, stjälp upp degen och knåda den lätt i ett par minuter – alltså inte för mycket. Forma 2 limpor, lägg dem i smord form eller direkt på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Grädda i 30 minuter. Stäng av ugnen när 10 minuter återstår. Låt bröden svalna på galler utan duk.