Våfflor med potatissallad, skinka och pressgurka

koket.se
Våfflor med potatissallad, skinka och pressgurka
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Våfflor med potatissallad, skinka och pressgurka

22 ingredienser

Matiga våfflor till middag? Inga problem med Stefans goda recept på riktigt frasiga våfflor toppade med krämig potatissallad, tunt skivad rökt skinka och inlagd pressgurka. Tips! Våfflorna passar också fint att servera i mindre portion som förrätt eller som ett tilltugg.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Potatissallad och skinka

  • 800 g potatis, skalad, kokt och helt kylskåpskall
  • 3 salladslökar
  • 1 kruka färsk dill
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk dijonsenap
  • 300 g skinka (välj en av bra kvalitet, gärna källarrökt)
  • salt
  • svartpeppar, från kvarn

Pressgurka

  • 0,5 gurka, fint skivad
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk vatten
  • salt

Våfflor

  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl kolsyrat vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 130 g smör, smält
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g smör, till gräddning

Gör så här

Pressgurka

  1. Salta gurkan och lägg i en djup tallrik. Lägg på en tallrik med en vikt så att gurkan kommer under lite press.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten, låt kallna helt.
  3. Pressa ur den sista vätskan ur gurkan. Häll över lagen, låt dra minst några minuter före servering.

Potatissallad

  1. Tärna potatisen fint. Strimla salladslöken. Hacka dillen grovt.
  2. Blanda majonnäs, crème fraiche, senap, salladslök och dill. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner den tärnade potatisen.

Våffelsmet

  1. Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl, bakpulver och salt. Gå sist i med kolsyrat vatten och smör.
  2. Grädda gyllenbruna våfflor av smeten, pensla järnet med smör mellan gräddningarna. Lägg dem på galler när de är gräddade för behålla frasigheten.

Servering

  1. Bottna våffelhjärtan med potatissallad, vik skinka och lägg rejäla högar på varje hjärta med potatissallad, avsluta med pressgurka. Toppa med ett våffelhjärta och tryck till lätt. Ät med
  2. händerna som en sandwich eller med kniv och gaffel.