Våfflor med laxcrème och kallrökt lax

Våfflor med laxcrème och kallrökt lax
Foto: TV4

Våfflor med laxcrème och kallrökt lax

2

18 ingredienser

40 min

Supersmarriga potatisvåfflor med rökt laxkräm och kallrökt lax! Magiskt gott!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Våfflor

  • 200 g potatis, mjölig
  • 200 g vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 60 g smör, rumsvarmt
  • 250 ml mjölk
  • smör, till våffeljärnet
  • 0,5 citron, 4 skivor som dekoration

Laxcrème

  • 150 g kallrökt lax
  • 2 dl crème fraîche
  • 75 g färskost
  • 0,5 tsk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rosépeppar, mortlad
  • svartpeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 kruka färsk dill

Dekoration

  • 100 g kallrökt lax [4 skivor]

Gör så här

  1. Laxcreme
    Dela laxen i mindre bitar och mixa den tills den har en krämig konsistens.
  2. Blanda med crème fraiche och färskosten. Mortla rosépeppar och smaka av crèmen med salt, rosé- och svartpeppar, dill och citronsaft.
  3. Ställ kallt till servering.
  4. Våfflor
    Skala potatisarna och koka dem i saltat vatten tills de är mjuka, låt dem sedan kallna.
  5. Vispa ägg och rumsvarmt smör och blanda in mjöl, bakpulver och mjölk tills det bli en krämig konsistens. Pressa i potatisarna och vispa tills smeten är slät.
  6. Grädda våfflorna i ett våffeljärn tills de har fått en gyllenbrun färg.
  7. Lägg upp tre våffelhjärtan (mängd efter egen smak) på en tallrik och arrangera lax crèmen och laxskivor på våfflorna.
  8. Piffa det med en citronskiva och en dillkvist.