Våfflor med brynt smör

NYHET
Våfflor med brynt smör
Foto: TV4

Våfflor med brynt smör

21 ingredienser

1 h + tid i kyl

De här lyxiga våfflorna med brynt smör serveras med en fluffig mousse och fräsch hjortronkompott.

Ingredienser

4 - 6 portioner

Våfflor

  • 10 g tapiocamjöl
  • 10 g trisol
  • 100 g vetemjöl
  • 5 g strösocker
  • 1 g vaniljsocker
  • 2,5 g bakpulver
  • 10 g salt
  • 125 g mjölk
  • 50 g grädde
  • 35 g kolsyrat vatten
  • 50 g smör, smält (50-60 grader)

Hjortronkompott

  • 40 g strösocker
  • 2 g pektin
  • 2 dl hjortron

Mousse

  • 1 blad gelatin
  • 200 g grädde
  • 2 g te (valfri sort)
  • 40 g mjölk
  • 20 g äggula
  • 36 g strösocker

Servering

  • smör, brynt

Gör så här

Våfflor

  1. Sikta samman de torra ingredienserna.
  2. Blanda sedan de torra ingredienserna med mjölk, grädde och kolsyrat vatten med en ballongvisp.
  3. Tillsätt sedan det smälta ljumna smöret (50-60 grader).
  4. Blanda ordentligt och låt stå i 2 timmar innan du gräddar våfflorna.
  5. Värm våffeljärnet i ca 60 minuter.
  6. Grädda sedan en våffla i taget av smeten i 2-2,5 minuter.

Hjortronkompott

  1. Blanda en fjärdedel av sockret med pektin.
  2. Koka hjortronen med resterande tre fjärdedelar av sockret till 103 grader.
  3. Tillsätt sedan sockret och pektinet i hjortronblandningen. Låt koka till 103 grader.
  4. Häll sedan upp kompotten i en skål och kyl den väl.

Mousse

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Värm hälften av grädden och tillsätt te. Låt stå i 30 minuter och sila sedan av.
  3. Värm sedan upp teblandningen med resten av grädden och mjölken.
  4. Vispa äggula och socker luftigt.
  5. Blanda sedan den varma teblandningen med äggvispet.
  6. Värm till 84 grader och tillsätt sedan urkramat gelatinblad.
  7. Sil sedan av och kyl ner.
  8. När smeten är ordentligt kall så vispa upp den till en luftig mousse.

Servering

  1. Värm våfflorna på ugnsgaller på 180 grader i ca 2 minuter.
  2. Pensla våfflorna med brynt smör precis innan servering.
  3. Servera våfflorna med kompott och mousse.