Vad är skillnaden på Prosecco, Spumante och Franciacorta?
Spumante och Frizzante
Spumante betyder kort och gott – mousserande. Så när man pratar om Spumante menar man italienskt mousserande vin generellt - som kan tillverkas på olika druvor, i olika områden och med olika metoder. Prosecco ingår alltså under kategorin ”Spumante”.
Står det däremot frizzante på etiektten? Då är vinet lätt pärlande istället för mousserande.
Prosecco – Italiens kändis
Här har vi världskändisen bland italienska bubbel! Proseccon kommer från nordöstra Italien, där vinrankorna växer över böljande kullar och undersköna utsikter. Veneto och Friuli-Giulia Venezia är regionerna för att vara exakt. Prosecco görs på druvsorten Glera (och även Pinot noir för rosé) och får sina bubblor genom en andra jäsning i trycktank.
Som mycket i Italien görs Prosecco med stolthet, utan att försöka imitera andra mousserande viner. Smaken är fruktigt och aromatiskt, vanligtvis med en sötma och toner av päron och tuttifrutti. Det ofta snälla priset och den ungdomliga pigga smaken som gör Prosecco så enkel att älska. Det är faktiskt det mest sålda mousserande vinet i världen.
Franciacorta - Champagnemetoden
Franciacorta är Italiens svar på Champagne! Bubblorna kommer från Lombardiet och är lite av en doldis som ger mycket prisvärda och eleganta bubbel! Tillverkningsmetoden är ungefär densamma som för champagne och druvorna som används är Pinot noir (Pinot nero), Chardonnay och Pinot bianco. Därmed är både elegans, karaktär och pris högre än Prosecco.
Asti – bubbligt dessertvin
Är det dags för dessert? Då åker Asti spumanti fram! Ett sött mousserande vin från staden Asti i nordvästra Italien. Servera gärna till jordgubbar med glass, maräng, italienska bakverk eller till ostbrickan med brie och getost.
Så prova dig fram och hitta din favoritbubblor på den Italienska hyllan - Cin cin!
Läs mer:
Prosecco - redaktionens favoriter!
Prosecco, Cava och Champagne - vad är skillnaden?