Vad är Oklahoma burger?
Burgaren skapades på 1920-talet i El Reno, Oklahoma under svåra ekonomiska tider för att dryga ut köttet med billigare råvaror. Resultatet blev en ikonisk hamburgare med hälften lök och hälften färs.
Traditionellt serveras den enkelt – ofta med ost, pickles och gul amerikansk senap på ett smörstekt hamburgerbröd. Hemligheten? De tunna lökskivorna som smälter samman med köttet under stekning och blir härligt frasiga och karamelliserade.
Så här gör du:
Rosta brödet
Dela och smöra hamburgerbröd. Rosta snittytan gyllene i en het stekpanna, gärna av gjutjärn.
Forma biffarna
Dela 500 g nötfärs i 8 delar (för dubbelburgare). Rulla till bollar och platta ut till tunna biffar (ca 8 cm breda). Salta och peppra. Lägg ett rejält lager tunt skivad lök ovanpå varje biff.
Stek biffarna
Hetta upp pannan ordentligt. Lägg i två biffar åt gången, med löksidan uppåt. Pressa biffarna tunna med en spatel så att löken trycks in. Stek tills undersidan är brynt.
Vänd och avsluta
Vänd försiktigt så att löksidan steks. Lägg på en skiva ost per biff. Stek tills osten smält och biffen är genomstekt.
Montera burgarna
Lägg biffarna på brödet, toppa med extra lök från pannan och valfria tillbehör. Servera genast.
Här hittar du Kalle Karlssons, tävlande i Sveriges mästerkock 2025, hyllade recept på Oklahoma smashburger med rökig majonnäs.