Oklahoma smashburger med rökig majonnäs

POPULÄRT
Oklahoma smashburger
Foto: TV4
Kalle Karlsson
Kalle Karlsson

Oklahoma smashburger med rökig majonnäs

26 ingredienser

1 h

Följ Kalles recept på Oklahoma burgare och du får en magiskt god smashad burgare med krispigt stekt och karamelliserad lök, rökig majonnäs och frasigt friterade lökringar.
Tips! Om du gör många burgare kan du varmhålla burgarna vartefter de är stekta i ugnen på 50 grader. Då kan du i lugn och ro göra klart alla burgare. Precis innan servering kan jag tipsa om att fritera lökringarna snabbt igen för att se till så att de är varma och krispiga. Lycka till! /Kalle Karlsson

Ingredienser

portioner

Burgare

  • 500 g högrevsfärs
  • 1 gul lök
  • 8 skivor cheddarost
  • 4 briochebröd
  • gul senap, till stekning av burgaren
  • smör, till stekning av brödet
  • rapsolja, till stekning av burgaren
  • salt
  • svartpeppar

Rökig majonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl olja
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk vitlökspulver
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk cayennepeppar
  • 2 tsk liquid smoke
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Lökringar

  • 2 gula lökar (stora)
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 3 dl pankoströbröd
  • salt
  • frityrolja

Gör så här

  1. Börja med att slå majonnäsen. Lägg ägg, dijon och vitvinsvinäger i en bunke.
  2. Droppa sakta i rapsolja under konstant vispning.
  3. När majonnäsen nått en tjock men inte stabbig konsistens är den redo att smakas av. Tillsätt kryddorna och liquid smoke. Tänk på att smaka av, kryddor smakar mer eller mindre beroende på hur länge de stått i skafferiet
  4. Fortsätt med burgarna. Forma bollar, à 60 g, av högrevsfärsen. Lägg på en tallrik och låt stå kallt tills de ska tillagas.
  5. Skala och skiva gul lök tunt, gärna med mandolin.
  6. Nu är det dags för lökringarna. Skala och skiva löken rätt tjocka skivor, tänk på hur en lökring brukar se ut och gör så.
  7. Plocka ut varje lager av löken och lägg på en tallrik.
  8. Ställ sedan upp en trestegs- panering med en skål mjöl, en skål med uppvispat ägg och en skål med panko. Salta mjölet rikligt.
  9. Sedan kan det vara bra att fukta varje lökring lätt med vatten innan du börjar panera, detta gör så mjölet fastnar bättre. Panera genom att vända först i mjöl, sen i ägg och sist i panko.
  10. När all prep är färdig är det dags för tillagning. Värm upp olja till 180 grader i en tjockbottnad bred kastrull eller stekpanna med lock. Det behövs inte jättemycket olja, det ska bara täcka löken sedan när du friterar den.
  11. Värm även på ditt stekbord/stekpanna långsamt, den ska bli varm, men använda inte max värmen på din spis
  12. Till burgaren är ett stekbord, alternativt en gjutjärnspanna bäst. Har du inte detta så ta den stekpanna du har.
  13. Innan ditt stekkärl blivit riktigt så varmt som det ska bli, så är det perfekt att steka brödet i pannan.
  14. I med lite rapsolja och lite smör, låt brödens snittyta steka länge i detta tills gyllene.
  15. Under tiden kan du fritera lökringarna. Det går rätt fort så håll ett öga på dem och lyft upp de när de ser gyllene och krispiga ut. Lägg på hushållspapper för att rinna av.
  16. När brödet ser gyllene ut tar du av det. Ett tips är att inte lägga det platt, då blir det kondens och brödet blir soggy, försök skapa luft genom att t ex lägga på ett galler eller luta mot kanten av en tjockare skärbräda.
  17. När lökringar och bröd är klara är det bara att steka burgaren.
  18. När ditt stekkärl ryker lägger du på några av dina köttbollar, tänk på att de ska tryckas ut tunt så det behövs mycket utrymme i pannan. När de fått gå någon sekund, vänd på bollen och lägg på mycket av den tunt skivade löken.
  19. Ta sedan ett smashjärn eller en liten kastrull med lite bakplåtspapper under och smasha/tryck ut burgarna så tunt du kan. Salta, peppra och ringla över lite senap. Låt steka tills du ser på kanten att stekytan börjar krypa upp på sidorna. Försök då att skrapa upp köttet ur stekpannan för att få med all god yta.
  20. Vänd på burgaren och toppa med en skiva ost och låt steka en minut till.
  21. Lägg en köttpuck på en annan för att göra en så kallad ”dubbelpuck”. Ta av och låt vila på en tallrik eller bleck en stund.
  22. Servera burgaren med ett lager majonnäs i botten på brödet, köttet ovanpå och därefter sås i locket tillsammans med några goda lökringar vid sidan om.