Ungersk ”Paprikás csirke”

koket.se
Ungersk ”Paprikás csirke”
Foto: Tv4

Ungersk ”Paprikás csirke”

Av: Stefania - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

2 h

Ungersk ”Paprikás csirke” med pastaklimpar och gurksallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Stefania - Stockholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sås

  • 2 gula lökar, finhackade (stora)
  • 2 msk paprikapulver (viktigt att det är ungerskt)
  • 0,5 dl vatten
  • 3 tomater, finhackade och skalade
  • 4 gula paprikor, finhackade (ungerska)
  • 1 tsk paprikakräm (stark ungersk)
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk salt
  • 50 g smör (till stekning)
  • 0,5 dl olivolja (till stekning)

Kyckling

  • 4 kycklingbröstfiléer
  • 4 kycklingklubbor
  • 1 tsk citronpeppar
  • 1 msk olivolja (till stekning)
  • 50 g smör (till stekning)
  • 3 dl vatten

”Nokedli” pastaklimpar

  • 4 l vatten
  • 2 msk salt (till vattnet)
  • 2 tsk salt
  • 5 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1 msk smör

Gör så här

Sås

  1. Ta fram en gjutjärnsgryta.
  2. Fräs den finhacka löken i grytan på svag värme tills den är genomskinlig.
  3. Tillsätt paprikapulver i grytan, rör om snabbt och häll på vattnet så att paprikapulvret inte blir bränt.
  4. Lägg i de finhackade tomaterna samt den finhackade paprikan.
  5. Låt puttra på låg värme.

Kyckling

  1. Tvätta, torka och krydda sedan kycklingbitarna med citronpeppar.
  2. Stek kycklingbitarna i en stekpanna med smör samt olivolja på hög värme så att de får en gyllene färg.
  3. Lägg de stekta kycklingbitarna i den puttrande såsen.
  4. Tillsätt 3 dl vatten i stekpannan så att alla smaker från kycklingen lossnar från pannan.

Sås forts.

  1. Häll sedan ner vätskan från stekpannan i såsen/grytan.
  2. Salta och tillsätt den starka ungerska paprikakrämen.
  3. Sätt på ett lock och låt koka långsamt i ca 60 minuter.
  4. Ta upp kycklingen från grytan.
  5. Pressa ner vitlöken i såsen samt häll i gräddfil och mjöl. Använd en stavmixer för att få en slät sås.
  6. När såsen har kokat upp så lägg tillbaka kycklingbitarna och låt koka ihop långsamt innan servering.

”Nokedli” pastaklimpar

  1. Värm en gryta med 4 liter vatten och 2 tsk salt.
  2. Blanda ihop alla övriga ingredienser snabbt (utom smöret) till en smet som inte är helt slät. Överarbeta inte.
  3. Lägg på din ”nokedliszaggató” så kallad ”pastaredskap” över grytan och skrapa ner smeten i det kokande vattnet. När alla klimpar har flutit upp och kokat några sekunder så häll av vattnet i ett durkslag.
  4. Låt ligga i vattnet i 30 sekunder.
  5. Häll av i ett durkslag. Tillsätt en matsked smör bland de varma pastaklimparna.