Ungersk ”Madártej”


Foto: Tv4
Ungersk ”Madártej”
13 ingredienser
40 m
Ungersk ”Madártej” ser ut som flytande små öar i vaniljsås och är en ljuvlig dessert att avsluta kvällen med.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Stefania - Stockholm laga receptet

Ingredienser
Madártej
- 8 ägg, separerade
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 l standardmjölk
- 3 vaniljstänger, delade
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
Mandelflarn
- 1 dl sötmandel
- 50 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 0,5 msk mjölk
- 1 msk ljus sirap
Servering
- 8 ätbara blommor
Gör så här
Madártej
- Separera äggulan från vitan i två olika bunkar.
- Tillsätt 2 tsk vaniljsocker bland vitorna.
- Vispa upp äggvitorna tills du kan vända bunken upp och ner.
- Koka upp 8 dl mjölk med den delade vaniljstången, florsocker och 2 tsk vaniljsocker utan att det bränner fast.
- Sänk värmen och klicka ner 1 tsk stora äggvitebollar i den kokande mjölkblandningen, låt ”koka” och vänd så att bollarna kokas på båda sidorna.
- Lägg över bollarna i en sil, låt den överflödiga mjölken rinna av, lägg sedan bollarna i en serveringsskål. Koka upp ca 3–4 bollar per portion.
- Häll tillbaka den avrunna vätskan i mjölkblandningen.
- Blanda äggulor med resterande mjölk (2 dl kall mjölk).
- Häll ägguleblandningen i den varma mjölkblandningen. Sjud under omrörning med en träslev. Såsen får absolut inte koka för då blir det keso av den.
- Ta bort vaniljsåsen från värmen, sila av och låt den svalna.
- Häll vaniljsåsen över bollarna i serveringsskålarna och ställ in i kylskåpet.
Mandelflarn
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hacka mandeln grovt, använd en vass kniv eller maskin.
- Smält smöret i en kastrull på svag värmen och ta bort den när smöret har smält.
- Tillsätt strösocker, vetemjöl, mjölk och sirap. Blanda till en jämn smet.
- Sätt tillbaka kastrullen på värmen och tillsätt den grovhackade sötmandel. Låt sedan koka upp under ca 1 minut.
- Klicka ut smeten väldigt glest med en tesked på plåtar med smörpapper, de flyter ut väldigt mycket.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 5–6 minuter tills mandelflarnen har fått fin färg.
- Lägg de varma kakorna på en kavel eller på en rund pinne om du vill ha böjda kakor.
Servering
- Gärna serveringsskålarna med ätbara blommor och mandelflarn.