Ungersk ”Madártej”

koket.se
Ungersk ”Madártej”
Foto: Tv4

Ungersk ”Madártej”

Av: Stefania - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

40 m

Ungersk ”Madártej” ser ut som flytande små öar i vaniljsås och är en ljuvlig dessert att avsluta kvällen med.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Stefania - Stockholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Madártej

  • 8 ägg, separerade
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 l standardmjölk
  • 3 vaniljstänger, delade
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Mandelflarn

  • 1 dl sötmandel
  • 50 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 msk mjölk
  • 1 msk ljus sirap

Servering

  • 8 ätbara blommor

Gör så här

Madártej

  1. Separera äggulan från vitan i två olika bunkar.
  2. Tillsätt 2 tsk vaniljsocker bland vitorna.
  3. Vispa upp äggvitorna tills du kan vända bunken upp och ner.
  4. Koka upp 8 dl mjölk med den delade vaniljstången, florsocker och 2 tsk vaniljsocker utan att det bränner fast.
  5. Sänk värmen och klicka ner 1 tsk stora äggvitebollar i den kokande mjölkblandningen, låt ”koka” och vänd så att bollarna kokas på båda sidorna.
  6. Lägg över bollarna i en sil, låt den överflödiga mjölken rinna av, lägg sedan bollarna i en serveringsskål. Koka upp ca 3–4 bollar per portion.
  7. Häll tillbaka den avrunna vätskan i mjölkblandningen.
  8. Blanda äggulor med resterande mjölk (2 dl kall mjölk).
  9. Häll ägguleblandningen i den varma mjölkblandningen. Sjud under omrörning med en träslev. Såsen får absolut inte koka för då blir det keso av den.
  10. Ta bort vaniljsåsen från värmen, sila av och låt den svalna.
  11. Häll vaniljsåsen över bollarna i serveringsskålarna och ställ in i kylskåpet.

Mandelflarn

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka mandeln grovt, använd en vass kniv eller maskin.
  3. Smält smöret i en kastrull på svag värmen och ta bort den när smöret har smält.
  4. Tillsätt strösocker, vetemjöl, mjölk och sirap. Blanda till en jämn smet.
  5. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och tillsätt den grovhackade sötmandel. Låt sedan koka upp under ca 1 minut.
  6. Klicka ut smeten väldigt glest med en tesked på plåtar med smörpapper, de flyter ut väldigt mycket.
  7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 5–6 minuter tills mandelflarnen har fått fin färg.
  8. Lägg de varma kakorna på en kavel eller på en rund pinne om du vill ha böjda kakor.

Servering

  1. Gärna serveringsskålarna med ätbara blommor och mandelflarn.