Underbara kanelbullar

Underbara kanelbullar
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Underbara kanelbullar

16 ingredienser

5 h

”Varje gång jag sov över hemma hos min mormor när jag var barn kom hon in med en varm kanelbulle och ett glas mjölk till mig när jag vaknade innan vi åt frukost. Hon hade alltid färdigbakade kanelbullar i hennes frys, redo att värmas på om det kom besök. I mitt recept har jag ingen kardemumma, men det är bara att tillsätta 1-2 msk stött kardemumma om du önskar, det går även bra att endast använda vetemjöl. Lycka till!” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner25 - 30 stycken

Bulldeg

  • 800 g vetemjöl [13,3 dl]
  • 200 g fullkornsmjöl, dinkel [3,3 dl]
  • 400 g mjölk, 3% [4 dl]
  • 300 g smör, normalsaltat och mjukt
  • 124 g strösocker [1,4 dl]
  • 44 g jäst
  • 8 g salt [1,25 tsk]

Kanelfyllning

  • 150 g smör, normalsaltat och mjukt
  • 125 g rörsocker [1,4 dl]
  • 20 g malen kanel [2,5 msk]
  • 1 g salt [1 krm]

Sockerlag

  • 50 g rörsocker [0,6 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]

Topping

  • ägg
  • pärlsocker
  • rörsocker

Gör så här

Degen

  1. Blanda ihop allt till degen långsamt i ca 12-15 minuter i en maskin.
  2. Låt degen ligga och vila övertäckt i 60 minuter.
  3. När degen vilat klart kan du antingen göra dina bullar samma dag eller låta degen jäsa i kylen över natten för att få ännu mer smak.

Bullarna

  1. Medan degen vilar blandar du din smörfyllning. Blanda alla ingredienserna försiktigt så att inte kanelen blir som ett litet dammoln för dig.
  2. När degen har vilat och du vill göra dina bullar kavlar du ut din deg på ett lätt mjölat bord ca 5-6 mm tjock och 45 cm hög.
  3. Bred ut all din fyllning och vik degen på hälften, kavla degen ca 30 cm hög och jämn. Skär sedan upp bullremsor, ca 80-100 g per bit.
  4. Ta en remsa och tvinna den genom att dra ut degen och gör en ögla, stoppa ena änden ner i hålet och den andra änden dras över bullen och läggs på undersidan. Här kan du välja att frysa in bullarna och jäsa/baka en annan dag.
  5. Jäs bullarna i ca 1-2 timmar i en avstängd ugn med lite kokande vatten i en långpanna längst ner.
  6. Ta ut bullarna strax innan dem är färdigjästa och sätt på ugnen på över- och undervärme, utan fläkt, på 240-250 grader beroende på ugn.
  7. Koka din sockerlag.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg, toppa med pärl- och rårörsocker och baka i ca 8-12 minuter.
  9. Pensla bullarna med sockerlag efter avbak och njut!