Farmors fisksufflé

Ulrika JislandAnna Jonassen

Farmors fisksufflé

7 ingredienser

45 min

Den här rätten passar i alla sammanhang och går hem i alla åldrar. Barnen älskar den som vardagsmiddag med skirat smör, och vi vuxna kan njuta av den med mycket färskriven pepparrot, citron och nykokta sommarprimörer. Sufflén ska helst göras på färsk torsk, men det går också bra att använda fryst torskblock. Och kom ihåg att det är smaken som räknas, inte höjden.

Ingredienser

portioner
  • 3 ägg
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 400 g torsk
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Separera äggulorna från vitorna. Spara vitorna i en stor bunke och låt gulorna ligga i en kopp.
  2. Smält smöret, rör ner mjölet och därefter mjölken. Blanda slutligen i äggulorna, och var noga med att röra hela tiden så att de inte stelnar. Mjölkblandningen ska bli ganska tjock.
  3. Koka upp saltat vatten och låt torsken sjuda i cirka 5 minuter. Ta upp fisken med hjälp av en hålslev och låt den rinna av ordentligt.
  4. Rör ner fisken i mjölkblandningen. Smaka av med salt och grovriven svartpeppar.
  5. Vispa vitan till ett hårt skum och vänd försiktigt ner fiskblandningen i den. Häll varsamt ner alltihop i en smord, 3-liters suffléform. Låt stå i ugnen i cirka 25 minuter.
  6. Titta ofta på sufflén, men öppna inte ugnsluckan. Sufflén är färdig när den har rest sig och fått vacker gyllenbrun färg.