Halstrad gös med svampsallad
Halstrad gös med svampsallad
14 ingredienser
Halstrad gös med svampsallad och rödvinssås. En underbar hösträtt med blandsvamp och mustig rödvinssås. /Ulrika Davidsson
Ingredienser
Gös
- 4 bitar gösfilé (eller annan vit fisk)
- smör
- 0,5 förp bacon
- 2 rejäla nävar champinjon (, ostronskivling, shiitake eller annan svamp)
- salt
- vitpeppar
Rödvinssås
- 1 rödlök
- 4 klyftor vitlök
- smör
- 6 dl rött vin
- 2 msk kalvfond (koncentrerad på flaska)
- 3 kvistar färsk timjan
- vitpeppar
- salt
Gör så här
Sås
- Börja med rödvinssåsen.
- Skala och skiva rödlök och vitlök.
- Bryn löken i lite smör i någon minut.
- Tillsätt rödvin och kalvfond och lägg i timjankvistarna.
- Låt koka upp och puttra på svag värme tills 2 deciliter av vätskan återstår.
- Sila av lök och timjan och häll tillbaka såsen i en kastrull.
- Koka upp och smaka av med vitpeppar och eventuellt lite salt.
Fisk
- Hetta upp en stekpanna och bryn fisken i smör i 3 minuter per sida eller tills den är genomstekt.
- Hetta upp en annan stekpanna och stek baconskivorna.
- Lägg upp på ett hushållspapper och låt rinna av.
- Lägg sedan i svampen och låt den steka i smör i ca 5 minuter.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Lägg upp fisken på tallrikar.
- Toppa med svampblandningen och häll en skvätt rödvinssås över.
- Dekorera med en baconskiva och en kvist timjan.