Ugnsbakad röding med ljummen sallad

Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Ugnsbakad röding med ljummen sallad
11 ingredienser
2h 50 min
Röding med ljumma saffransgrönsaker i vin.
Ingredienser
- 600 g rödingsfilé [4 bitar]
- salt
- peppar
- 4 kronärtskockor
- 1 knippe rucolasallad
- 1 fänkål
- 2 tomater
- 2 klyftor vitlök
- 2 dl vitt vin
- 3 dl vatten (eller kycklingbuljong)
- 3 msk olivolja
Gör så här
- Låt saffranet ligga i det vita vinet i cirka 2-3 timmar innan tillagning.
- Sätt ugnen på 175 grader. Lägg upp rödingen i en ugnsfast form, salta och peppra och baka i varm ugn i cirka 8 minuter.
- "Skala" kronärtskockorna men lämna stjälken hel. Dela varje skocka på längden i 4 delar.
- Värm upp saffransvinet och låt kockorna sjuda i det. Fyll efter några minuter på med vatten/buljong tills det täcker kockorna. Ta upp kockorna när de är mjuka, men häll inte bort buljongen.
- Hetta upp en grillpanna utan fett och grilla tomaterna så att skalen sotas. Skölj dem sedan i kallt vatten. Ta bort kärnorna och strimla köttet.
- Strimla fänkålen och skala och finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp en stekpanna och stek fänkålen och vitlöken i lite av oljan.
- Slå på 3 deciliter av buljongen från kockorna i stekpannan och koka ihop till mindre än hälften. Slå då på resten av olivoljan eller smör. Smaksätt med salt och peppar.
- Vänd ner ruccolasalladen, tomaterna och skockorna precis innan servering.
- Lägg upp rödingen tillsammans med saffransblandningen på tallrikar och servera direkt.