Ugnstekt lammfilé 
med risotto

1h 30m
4
Ugnstekt lammfilé 
med risotto
Foto: TV4

Saftig lammfilé serveras med krämig risotto med fyra sorters ost 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

12 september 2017
1h 30m
4

Du behöver

Fyra ostars ris

  • 1 gul lök, finhackad
  • 50 g + 50 g smör
  • 4 dl basmati ris
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 60 g Västerbottensost, riven
  • 60 g gorgonzolaost riven
  • 60 g edamerost riven
  • 60 g goudaost riven
  • svartpeppar, efter smak
  • salt, efter smak
  • 0,5 dl persilja

Ugnstekt lammfilé

  • 1 kg lammfilé, gärna ekologiskt
  • salt
  • grovmalen svartpeppar
  • 1 tsk timjan/rosmarin
  • smör och olja

Servering

  • 1 spetspaprika

Gör så här

  1. Fyra ostars ris
    Finhacka löken, fräs den i 50 g smör.
  2. Skölj riset och lägg det i stekpannan och blanda med löken.
  3. Häll över buljongen lite i taget tills riset har kokat klart till 75%, ca 15 min på mellanvärme.
  4. Blanda de i rivna ostarna.
  5. Blanda i resten av smöret, svartpeppar och, om det behövs, smaksätt med salt.
  6. Garnera med färsk persilja.
  7. Lammfilé
    Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Bryn lammfilén runt om i en het stekpanna i smör, så det får fin färg.
  9. Salta, peppra, lägg i ugnsform och strö över lite timjan.
  10. Stek i ugn till rätt innertemperatur, 58-60grader för medium.
  11. Låt köttet vila i ca 10-20 minuter innan servering.


  12. Servering
    Skär paprikor i rondeller och stek lätt.
  13. Sprid ut paprikan på köttet.
  14. Servera köttet tillsammans med den krämiga risotton.
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept