Ugnstekt lammfilé 
med risotto

Ugnstekt lammfilé 
med risotto
Foto: TV4

Ugnstekt lammfilé 
med risotto

Av: Marianna - Partille/Lerum

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1h 30m

Saftig lammfilé serveras med krämig risotto med fyra sorters ost 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fyra ostars ris

  • 1 gul lök, finhackad
  • 50 g + 50 g smör
  • 4 dl basmatiris
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 60 g Västerbottensost, riven
  • 60 g gorgonzolaost, riven
  • 60 g edamerost riven
  • 60 g goudaost riven
  • svartpeppar (efter smak)
  • salt (efter smak)
  • 0,5 dl persilja

Ugnstekt lammfilé

  • 1 kg lammfilé, gärna ekologiskt
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • 1 tsk timjan/rosmarin
  • smör
  • olja

Servering

  • 1 spetspaprika

Gör så här

Fyra ostars ris

  1. Finhacka löken, fräs den i 50 g smör.
  2. Skölj riset och lägg det i stekpannan och blanda med löken.
  3. Häll över buljongen lite i taget tills riset har kokat klart till 75%, ca 15 min på mellanvärme.
  4. Blanda de i rivna ostarna.
  5. Blanda i resten av smöret, svartpeppar och, om det behövs, smaksätt med salt.
  6. Garnera med färsk persilja.

Lammfilé

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryn lammfilén runt om i en het stekpanna i smör, så det får fin färg.
  3. Salta, peppra, lägg i ugnsform och strö över lite timjan.
  4. Stek i ugn till rätt innertemperatur, 58-60grader för medium.
  5. Låt köttet vila i ca 10-20 minuter innan servering.

Servering

  1. Skär paprikor i rondeller och stek lätt.
  2. Sprid ut paprikan på köttet.
  3. Servera köttet tillsammans med den krämiga risotton.