Ugnsstekt kycklinglårfilé med rostade rotfrukter och svampsås

koket.se
Ugnsstekt kycklinglårfilé med rostade rotfrukter och svampsås
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2024 KM
Tommy Myllymäki 2024 KM

Ugnsstekt kycklinglårfilé med rostade rotfrukter och svampsås

27 ingredienser

1 h

En perfekt söndagsmiddag med mycket rotfrukter, en läcker svampsås och saftig kyckling. Kycklingen tillsammans med rotfrukterna och kryddor som rosmarin och krossade fänkålsfrön landar på en plåt och rostas i ugnen. Under tiden tillagas en fantastiskt god svampsås med sherry. Smidigt, lättlagat och jättegott!

logo
Tommy Myllymäki 2024 KM

Se Tommy Myllymäki laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 800 g kycklinglårfilé (med skinn)
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Rostade rotfrukter

  • 2 palsternackor, skalade
  • 2 rödbetor, skalade (stora)
  • 2 morötter (stora)
  • 8 potatisar
  • 8 brysselkål
  • 6 klyftor vitlök
  • 3 msk fänkålsfrö
  • 2 kvistar färsk rosmarin

Svampsås

  • 200 g champinjoner
  • 25 g torkad karljohanssvamp
  • 1 gul lök, fint hackad
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl torr sherry
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 50 g smör
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Topping

  • 1 fänkål, tunt hyvlad på mandolin
  • 1 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 0,5 citron, saften av
  • 1 dl olivolja

Gör så här

Kyckling och rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skala och skär palsternacka, morot, potatis och rödbetor i mindre bitar. Dela brysselkålen och skala och hacka vitlöken grovt. Lägg allt på en ugnsplåt.
  3. Stöt fänkålsfrön i mortel och hacka rosmarin grovt. Sprid ut över alla rotfrukter på plåten. Salta och peppra.
  4. Lägg kycklingen på allt på plåten med skinnsidan uppåt. Salta och peppra kycklingen.
  5. På med olivolja och rosta i ugnen ca 40 minuter.

Svampsås

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Skär champinjonerna i mindre bitar och grovhacka den torkade svampen.
  3. Värm smöret och lite olja i en stekpanna.
  4. Lägg i lök och vitlök och fräs tills löken mjuknar. Tillsätt svampen och låt den steka med.
  5. När svampen börjar få lite färg, häll på sherry och låt den koka in. Fortsätt med grädden och fonden.
  6. Sänk temperaturen och låt koka ihop till en simmig och god konsistens. Smaka av.

Topping

  1. Hyvla fänkålen tunt, använd gärna en mandolin. Vänd runt med salt, finrivet citronskal och pressad citronsaft samt lite olja.
  2. Ta ut kycklingen och rotfrukterna, toppa med fänkålssalladen och servera med svampsåsen.