Ugnsstekt hel kyckling med haricots verts

1 röst
1 h 30 m
4
Ugnsstekt hel kyckling med haricots verts
Foto: Eva Hildén

Receptet är ur boken Vår kokbok hälsa av Sara Begner, Norstedts.

var_kokbok_halsa_omslag

Kycklingen kan också läggas i en lergryta eller ugnssäker glasform med lock och stekas i ugnen. Man får då mer sky och kycklingen blir saftig och mör. En oglaserad lergryta bör blötläggas i kallt vatten ca 15 minuter före tillagning i ugn.

Så väljer du rätt kött i köttdisken
1 h 30 m
4
4 portioner

Du behöver

Kyckling med haricots verts

  • 1 hel kyckling
  • 33 cl öl (ginger beer)
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 msk olja (neutral t.ex. raps- eller solrosolja)
  • 150 g haricots verts

Marinad

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 msk olja (neutral t.ex. raps- eller solrosolja)
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 2 msk färsk ingefära, finriven

Gör så här

  1. Marinad
    Skala och finriv vitlöken. Halvera, kärna eventuellt ur och hacka chilin.
  2. Blanda vitlök, chili, ingefära, olja, soja, honung och salt.
  3. Kyckling med haricots verts
    Lägg kycklingen i en ugnssäker form eller en gryta och gnid in den med marinaden.
  4. Häll öl (ginger beer) i formen runt kycklingen.
  5. Ungefärlig stektid är 1 timme–1 timme och 15 minuter på 175 grader. Kycklingen är klar när köttet är genomstekt där lårbenet är fäst vid kroppen och när köttsaften är genomskinlig utan rosa inslag. Mät gärna innertemperaturen med en stektermometer, hel kyckling bör vara 75 grader.
  6. Skala och skiva vitlöken tunt. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek haricots verts och vitlök på hög värme ett par minuter.
  7. Servera kyckling och bönor med skyn från formen.
Tips!
var_kokbok_halsa_omslag

Receptet är ur boken "Vår kokbok hälsa"

21 april 2020