Ugnsrostad kyckling med smörad morot och fetaost

POPULÄRT
Ugnsrostad kyckling med smörad morot och fetaost
Foto: Åsa Schelin
fredrik schelin profilbild 2023
fredrik schelin profilbild 2023

Ugnsrostad kyckling med smörad morot och fetaost

8 ingredienser

1 h

En smakkombination du sent kommer glömma. Fredrik Schelin tipsar om ett härligt middagstips med kyckling, smörad morot, fetaost och grillad citron. Servera gärna med nedan vintips:

Salt i maten gör vinet mildare. Alla viner tycker om salt! Fågel som protein klara de flesta viner, det är då tillbehören som styr vinvalet, i detta fallet är det rotsakerna som styr. Här behöver vi ett rött vin med mjuka tanniner. Tips:

Roodeberg, 2019, Nr 7451

Tommasi Graticcio Appassionato, 2019, Nr 5354

Côtes-du-Rhône, 2017, Nr 2011

Ingredienser

portioner
 • 1 förp fetaost
 • 500 g morot (i olika färg)
 • olivolja (av god kvalitet)
 • 2 citroner
 • 50 g smör
 • 4 kycklingbröstfiléer (med skinn)
 • salt
 • svartpeppar

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 250 grader. Kolla av kycklingfilén och rensa eventuella senor. Skär i skinnet ett rutmönster. Salta och peppra runt hela kycklingen.
 2. Bearbeta morötterna, rensa, skär bort toppen och skär i kuber. Bryn smöret i en stekpanna och stek kycklingen med skinnet nedåt till att börja med tills skinnet blivit krispigt och fått färg. Vänd då på kycklingen och stek tills ytan har fått färg runt hela kycklingen. Ta bort och låt vila på en skärbräda.
 3. Låt smöret ligga kvar och vänd morötterna i smöret tills de har fått en stekyta. Lägg över morötterna i en ugnsform och lägg kycklingen ovanpå. Ställ in formen i mitten av ugnen och temperera då och då tills kycklingen har en innertemperatur på 63 grader.
 4. Under tiden dela citronerna i halvor och stek de med ytan nedåt i stekpannan.
 5. Lägg upp morötterna i en hög och smula fetaost över. Placera en kycklingfilé mot morötterna och placera citronhalvan bredvid. Ringla olivolja över hela rätten och innan du smakar pressa den grillade citronen över maten.