Ugnsgrillad kyckling med rostade grönsaker och grillsås
Ugnsgrillad kyckling med rostade grönsaker och grillsås
22 ingredienser
45 min
Saftig och smakrik kycklingen bjuds på ett fat med rostade grönsaker och en snabb grillsås till. Ett tacksamt recept där allt utom såsen tillagas smidigt på en och samma plåt i ugnen.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
Ugnsgrillad kyckling
- 800 g kycklinglårfilé, med skinn (kycklingsteak)
- 1 msk paprikapulver
- 0,5 msk svartpepparkorn
- 0,5 msk malen ingefära
- 0,5 msk hel spiskummin, alt malen
- 1 krm cayennepeppar
- 0,5 dl soja
- 0,5 dl olivolja
Rostade grönsaker
- 1 aubergine
- 1 zucchini
- 0,5 spetskål
- 400 g potatis
- 250 g färsk lök
- 0,5 dl olivolja
- salt
- svartpeppar, nymalen
Grillsås
- 2 dl majonnäs
- 1 dl crème fraîche
- 3 msk sparad grillolja
- 2 msk barbequesås
- 1 citron, juicen pressad
- salt
Till servering
- 1 ask vattenkrasse
Gör så här
- Stöt de hela kryddorna i en mortel. Lägg i de malda och mortla vidare.
- Blanda kryddblandningen med soja och olja. Lägg undan 3 msk av blandningen till grillsåsen.
- Salta kycklinglåren. Gnid in dem väl med grilloljan.
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Skär aubergine, zucchini och spetskål i grova bitar. Skrubba och skär potatisen i grova bitar.
- Lägg grönsakerna i en ugnssäker form. Salta och ringla över olivolja. Blanda runt.
- Lägg de marinerade kycklinglåren, med skinnsidan upp, på grönsakerna. Tillaga i ugnen ca 15 minuter tills kycklingen är helt genomstekt.
- Ta ut och skär kycklingen i skivor. Lägg grönsakerna på ett fat och placera kycklingskivorna ovanpå, spara oljan från formen till krämen. Toppa fatet med vattenkrasse vid servering.
- Blanda majonnäs, crème fraiche, grillolja, barbecuesås och skyn från ugnsrostningen av grönsaker och kyckling i en skål. Smaka av med citronjuice och salt.
- Servera kyckling och grönsaker med grillsåsen.