Ugnsbakat märgben med blodbröd och gravad rödingrom

2 röster
1 h + jäsning
4
Ugnsbakat märgben med blodbröd och gravad rödingrom
Foto: Tv4

En norrländsk matfest! Benmärg som du bakar i ugnen serveras med ett smörstekt blodbröd och gravad rödingrom! 

Visa mer
1 h + jäsning
4
4 portioner

Du behöver

Märgben

  • 8 märgben, sågade på längden
  • 1 krm salt

Gravad rödingrom

  • 4 msk rödingrom
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • vitpeppar efter smak
  • 1 msk konjak

Blodbröd

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl renblod
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 13 dl vetemjöl, gärna stenmalet
  • smör till stekning

Gör så här

  1. Blodbröd
    Värm vattnet i en kastrull till 40 grader, dra av den och blanda i renblodet.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med vatten- och blodsblandningen. Rör i salt och sirap och vispa i mjölet tills degen är klumpfri och jämn. Låt jäsa i ca 1 timme.
  3. Dela degen i två delar och lägg dem i varsin smord, avlång bakform. Grädda i ugnen i ca 30 minuter på ca 200-225 grader. Låt svalna under bakduk.
  4. Smörstek skivor av blodbrödet i rikligt med smör precis innan servering.
  5. Märgben
    Värm ugnen till 180 grader. Använder du grill, se till att få en bra glöd. Lägg märgbenet med den sågade sidan uppåt och grädda dem i 5-7 minuter.
  6. Gravad rödingrom
    Blanda salt, socker, vitpeppar och konjak, lägg i rommen och ställ svalt till servering.
  7. Servering
    Lägg upp de varma, bakade märgbenen, toppa med de smörstekta blodbrödsskivorna med gravad rödingrom och picklad rödlök.
1 februari 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...