Ugnsbakade Ingrid-Marie med crème fraiche

POPULÄRT
Ugnsbakade Ingrid-Marie med crème fraiche
Foto: Dante Zia
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Ugnsbakade Ingrid-Marie med crème fraiche

7 ingredienser

”Jag älskar äpplen. Och nu under hösten finns det mängder av goda, svenska äpplen. Mitt tips är därför att passa på att njuta av äpplena i alla dess form, inte minst bakade i ugn! Jag lovar, det är gott och kräver minimal arbetsinsats. Smaklig spis!” /Dante Zia

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 4 äpplen (Ingrid-Marie)
  • 100 g smör
  • 0,5 dl rörsocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 3 tsk malen kanel

Till servering

  • 2 dl crème fraîche

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Kärna ur äpplena med en urkärnare. Jag gillar att behålla skalet på. Om du föredrar skalade äpplen – skala äpplena!
  3. Placera äpplena i en ugnssäker form av lämplig storlek.
  4. Fyll äpplena med smör. Strö över socker och ringla över sirapen. Lägg i rosmarinkvistarna och strö över kanelen.
  5. Baka äpplena i ugn i ca en timme, tills äpplena är mjuka hela vägen igenom.
  6. När 15 minuter återstår så vispa créme fraichen tills den är fast, ungefär som vispgrädde.
  7. Servera äpplena med såsen som uppstår i ugnsformen samt den vispade créme fraichen.