Ugnsbakad majskyckling med tomatrisotto

Ugnsbakad majskyckling med tomatrisotto
Foto: Tv4

Ugnsbakad majskyckling med tomatrisotto

24 ingredienser

1 h 30 m

Ugnsbakad majskyckling med tomatrisotto och hembakat bröd är en riktigt härlig huvudrätt.
 
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingklubbor, med ryggben (stora från majskyckling)
  • 1,5 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 350 g risottoris
  • 2 lökar, finhackade
  • 1 msk paprikapulver
  • salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 potatisar, skalade och tärnade
  • 1 dl vitt vin
  • 200 g krossade tomater
  • 1 l buljong (från den kokta kycklingen)
  • 1 msk vegeta grönsakskrydda
  • 1 tsk chilipulver

Sallad

  • tomat
  • gurka
  • lök
  • olivolja
  • salt

Bröd

  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Koka kycklingen i 30 minuter i saltat vatten, spara buljongen i kastrullen.
  2. Skölj riset och låt det droppa av i en sil.
  3. Stek löken till gyllenbrun, lägg i paprikapulver, salt och peppar.
  4. Lägg i riset och den tärnade potatisen, fräs försiktigt i ca 5 minuter tills det är genomskinligt. Bränn inte!
  5. Slå på vitt vin och låt ånga bort i ca 5 minuter.
  6. Tillsätt krossade tomater och koka upp.
  7. Stek vidare försiktigt i 5 minuter och späd med buljong om det börjar fastna i botten.
  8. Lägg riskoket i en långpanna och slå i ca 10 dl av buljongen så att det täcker riset och ca 5 mm över det.
  9. Smaka av och addera salt om så önskas.
  10. Lägg kycklingbenen ovanpå och krydda med vegeta och chilipulver.
  11. Stek i ugn ca 30 minuter på 200 grader tills kycklingen är klar och riset har sugit åt sig vätskan. Släpper köttet släpper från benet är det klart.
  12. Sallad
    Skölj tomat, gurka och lök.
  13. Hacka ingredienserna och lägg i en skål. Ringla olivolja över och strö på lite salt.
  14. Bröd
    Blanda först de torra ingredienserna till degen och tillsätt därefter ägg och mjölk. Blanda allt till en deg.
  15. Kavla ut tunt på mjölad bänk och forma till bollar, ca 2 cm höga.
  16. Baka i ugnen på 200 grader i 15 minuter.