Ugnsbakad majskyckling med tomatrisotto

Foto: Tv4
Ugnsbakad majskyckling med tomatrisotto
24 ingredienser
1 h 30 m
Ugnsbakad majskyckling med tomatrisotto och hembakat bröd är en riktigt härlig huvudrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 4 kycklingklubbor, med ryggben (stora från majskyckling)
- 1,5 l vatten
- 1 tsk salt
- 350 g risottoris
- 2 lökar, finhackade
- 1 msk paprikapulver
- salt
- 1 tsk svartpeppar
- 2 potatisar, skalade och tärnade
- 1 dl vitt vin
- 200 g krossade tomater
- 1 l buljong (från den kokta kycklingen)
- 1 msk vegeta grönsakskrydda
- 1 tsk chilipulver
Sallad
- tomat
- gurka
- lök
- olivolja
- salt
Bröd
- 6 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl mjölk
- 1 ägg
Gör så här
- Koka kycklingen i 30 minuter i saltat vatten, spara buljongen i kastrullen.
- Skölj riset och låt det droppa av i en sil.
- Stek löken till gyllenbrun, lägg i paprikapulver, salt och peppar.
- Lägg i riset och den tärnade potatisen, fräs försiktigt i ca 5 minuter tills det är genomskinligt. Bränn inte!
- Slå på vitt vin och låt ånga bort i ca 5 minuter.
- Tillsätt krossade tomater och koka upp.
- Stek vidare försiktigt i 5 minuter och späd med buljong om det börjar fastna i botten.
- Lägg riskoket i en långpanna och slå i ca 10 dl av buljongen så att det täcker riset och ca 5 mm över det.
- Smaka av och addera salt om så önskas.
- Lägg kycklingbenen ovanpå och krydda med vegeta och chilipulver.
- Stek i ugn ca 30 minuter på 200 grader tills kycklingen är klar och riset har sugit åt sig vätskan. Släpper köttet släpper från benet är det klart.
Sallad
- Skölj tomat, gurka och lök.
- Hacka ingredienserna och lägg i en skål. Ringla olivolja över och strö på lite salt.
Bröd
- Blanda först de torra ingredienserna till degen och tillsätt därefter ägg och mjölk. Blanda allt till en deg.
- Kavla ut tunt på mjölad bänk och forma till bollar, ca 2 cm höga.
- Baka i ugnen på 200 grader i 15 minuter.