Ugnsbakad lax med fetaostkräm och brynt citronsmör

NYHET
Ugnsbakad lax med fetaostkräm och brynt citronsmör
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Ugnsbakad lax med fetaostkräm och brynt citronsmör

14 ingredienser

30 min

Jennie Walldén bjuder på en vacker och magiskt god middag med vispad fetaostkräm i botten, ugnsbakad lax, färgglada grönsaker i form av rädisor och edamamebönor som toppas med ett brynt citronsmör. En enkel vardagsmiddag för hela familjen!

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxsida (utan skinn)
  • 200 g frysta ärtor
  • 1 knippe rädisa, kvartade
  • 10 cm gurka, tärnad
  • 225 g fetaost
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 75 g smör
  • 0,5 citron, rivet zest och pressad saft
  • 1 knippe dill, finhackad (spara lite till garnityr)
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 surdegsbaguette (eller levainbröd)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär laxen i stora kuber, ca 3x3 cm. Ringla på lite olivolja och salta och peppra. Baka av i ugnen i ca 10-15 min.
  3. Tina ärtorna genom att lägga dem i kallt vatten i några minuter, låt sen rinna av i sil.
  4. Skär rädisor i kvartar och gurka i små tärningar.
  5. Lägg fetaost och grekisk yoghurt i en mixer, riv i vitlök och kör till en slät kräm.
  6. Bryn smöret tills det doftar kola. Dra av från värmen, låt svalna något och riv i citronzest samt ha i citronsaft. Vänd till sist i den hackade dillen.
  7. Bred ut fetaostkräm på 4 tallrikar, lägg på rädisor, ärtor, gurka och lax.
  8. Ringla på det brynta citronsmöret och toppa med några dillkvistar. Peppra lätt och servera med ett gott bröd.