Ugnsbakad lax med kvisttomater och basilikakräm

164 röster
40 m
4
Ugnsbakad lax med kvisttomater och basilikakräm

Enkel lax i ugn med potatis, tomater och fetaost. Supersmidigt eftersom allt lagas på en plåt! Serveras med vispad basilikakräm.

40 m
4
4 portioner

Du behöver

Lax i ugn

  • 600 g kulpotatis
  • 4 klyfta vitlök, krossade
  • salt
  • olivolja
  • 600 g laxfilé (mittbiten)
  • salt
  • svartpeppar
  • 200 g fetaost
  • 400 g kvisttomat
  • 1 msk olivolja

Basilikakräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 citron, skalet
  • salt

Garnering

  • basilika

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Lägg potatisen på en plåt och blanda med vitlök, salt och olivolja. Rosta i ugnen ca 20 minuter.
  3. Sänk värmen till 125 grader. Ta ut plåten och lägg på laxen. Salta och peppra. Lägg på tomaterna och smula över fetaosten. Ringla över olivolja. Baka vidare i ugnen tills laxen har ca 45 grader i innertemperatur.
  4. Gör basilikakrämen under tiden. Vispa crème fraiche luftig och fast med elvisp. Smaka av med vitlök, hackad basilika, citron och salt. Garnera med basilika.
28 april 2015