Ugnsbakad lax med kvisttomater och basilikakräm

koket.se
Ugnsbakad lax med kvisttomater och basilikakräm
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Ugnsbakad lax med kvisttomater och basilikakräm

16 ingredienser

40 m

Enkel lax i ugn med potatis, tomater och fetaost. Supersmidigt eftersom allt lagas på en plåt! Serveras med vispad basilikakräm.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lax i ugn

  • 600 g kulpotatis
  • 4 klyftor vitlök, krossade
  • salt
  • olivolja
  • 600 g laxfilé (mittbiten)
  • salt
  • svartpeppar
  • 200 g fetaost
  • 400 g kvisttomat
  • 1 msk olivolja

Basilikakräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 citron, skalet
  • salt

Garnering

  • basilika

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Lägg potatisen på en plåt och blanda med vitlök, salt och olivolja. Rosta i ugnen ca 20 minuter.
  3. Sänk värmen till 125 grader. Ta ut plåten och lägg på laxen. Salta och peppra. Lägg på tomaterna och smula över fetaosten. Ringla över olivolja. Baka vidare i ugnen tills laxen har ca 45 grader i innertemperatur.
  4. Gör basilikakrämen under tiden. Vispa crème fraiche luftig och fast med elvisp. Smaka av med vitlök, hackad basilika, citron och salt. Garnera med basilika.