Ugnsbakad lax med dukkah

NYHET
Ugnsbakad lax med dukkah
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Ugnsbakad lax med dukkah

20 ingredienser

Zeina lagar middag med lax i ugn toppad med dukkah - en krispig nöt- och frökrydda som tar laxen till nya höjder. Tillsammans med laxen bakas zucchini, purjo och gröna ärtor smidigt i samma form. Jättegott att servera med kokt potatis och en klick citronricotta.

Ingredienser

portioner

Dukkah

  • 2 dl hasselnötter
  • 1 dl sötmandel
  • 5 msk vita sesamfrön
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk korianderfrö
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Lax

  • ca 700 g lax
  • 2 msk dukkah
  • 1 zucchini
  • 1 purjolök
  • 250 g ärtor
  • olivolja

Till servering

  • 900 g potatis
  • 250 g ricotta
  • 1 citron, finrivet skal + pressad saft (ekologisk)
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med att göra dukkah. Rosta hasselnötter och mandel i en torr stekpanna. Tillsätt sedan sesamfrön, spiskummin och koriander, rosta lite till. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa.
  2. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  3. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. Skiva zucchini och purjolök tunt. Lägg i botten av en ugnsform. Blanda med ärtor.
  4. Skär laxen i portionsbitar. Gnid in dukkah på laxen och lägg i formen över grönsakerna. Krydda med salt och peppar. Ringla olivolja över och tillaga mitt i ugnen i ca 17-20 minuter.
  5. Blanda ricotta med finrivet citronskal, pressad citron, salt och svartpeppar. Servera med lax och kokt potatis.