• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Ugnsbakad lax med citronsås

POPULÄRT
Ugnsbakad lax med citronsås
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Ugnsbakad lax med citronsås

6 steg att laga

14 ingredienser

30 min

Zeina Mourtada lagar ugnsbakad lax i en krämig sås på grädde, crème fraiche, dill och citron. Snabbt, enkelt och väldigt gott!


Ingredienser

4 portioner
  • ca 800 g laxfilé, skinnfri
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk färsk dill, finhackad
  • 1 citron
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port kokt potatis
  • 2 morötter, tunt skivad
  • 1 förp babyspenat (à 65 g)
  • olivolja
  • citronsaft

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär laxen i portionsbitar. Lägg i en ugnssäker form.
  3. Lös upp buljongtärningen i ca 0,5 dl hett vatten. Blanda crème fraiche, grädde, dill, skal och saft från citronen, buljongen, salt och peppar i en skål.
  4. Blanda såsen väl och häll över laxen. Tillaga mitt i ugnen i 15-20 minuter.
  5. Blanda skivad morot med babyspenat, olivolja och lite pressad citronsaft. Krydda med salt och peppar.
  6. Servera laxen med salladen och kokt potatis.