Ugnsbakad fetaost med kapris och oliver

NYHET
Ugnsbakad fetaost med kapris och oliver
Foto: Tv4

Ugnsbakad fetaost med kapris och oliver

2

20 ingredienser

1 h

Starta middagen med ugnsbakad fetaost, kapris och oliver som förrätt. Glöm inte det härliga valnötsbrödet, det gör sig riktigt bra till!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • olivolja
  • 300 g fetaost
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 200 g tomat (små)
  • 1 dl kapris, stora
  • 1 dl kalamataoliver, urkärnade
  • svartpeppar
  • färsk timjan

Oliv- och valnötsbröd

  • 0,5 dl kalamataoliver
  • 75 g valnötter
  • 1 tsk färsk timjan
  • 1 tsk färsk basilika
  • 13 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk honung
  • 1,5 dl vatten, fingervarmt
  • 1,5 msk olivolja
  • 3-4 dl vetemjöl
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Ringla olivolja i en ugnsfast form eller fyra portionsformar.
  2. Skölj av fetaosten och lägg den i mitten av formen/formarna.
  3. Skala rödlöken och skär den i smala klyftor. Finhacka vitlöken och halvera de små tomaterna.
  4. Fördela lök, tomater, kapris och oliver runt fetaosten. Strössla över vitlöken och ringla över olivolja samt peppra. Tillaga i ugnen på 225 grader på över- och undervärme i 30 minuter.
  5. Strössla timjan över den bakade fetaosten och ringla eventuellt över lite extra olivolja.
  6. Serveras med bröd.
  7. Oliv- och valnötsbröd
    Skiva eller hacka oliverna och grovhacka valnötterna.
  8. Hacka timjan och basilika. Ställ allt åt sidan.
  9. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt salt och honung. Slå på lite av vattnet. Rör om tills jästen har löst sig.
  10. Häll i resten av vattnet, olja, oliver, valnötter, de hackade örterna och till sist mjölet.
  11. Arbeta snabbt ihop den ganska lösa degen. Strö 2 msk vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och låt jäsa i ungefär 1 timme.
  12. Värm ugnen till 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt.
  13. Strö ut lite mjöl på bakbordet. Tippa försiktigt ut den jästa degen på det mjölade stället. Knåda inte.
  14. Skär degen i två långa remsor. Vrid dem till spiraler, pensla med vatten och strö över flingsalt. Lägg dem på plåten och grädda i 5 minuter.
  15. Stäng av ugnen och låt dem gräddas klart på eftervärmen i ytterligare 12 minuter. Obs! Öppna inte ugnen under tiden.
  16. Låt svalna under handduk.