Ugnsbakad fetaost med kapris och oliver

Foto: Tv4
Ugnsbakad fetaost med kapris och oliver
20 ingredienser
1 h
Starta middagen med ugnsbakad fetaost, kapris och oliver som förrätt. Glöm inte det härliga valnötsbrödet, det gör sig riktigt bra till!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- olivolja
- 300 g fetaost
- 1 rödlök
- 2 klyftor vitlök
- 200 g tomat (små)
- 1 dl kapris, stora
- 1 dl kalamataoliver, urkärnade
- svartpeppar
- färsk timjan
Oliv- och valnötsbröd
- 0,5 dl kalamataoliver
- 75 g valnötter
- 1 tsk färsk timjan
- 1 tsk färsk basilika
- 13 g jäst
- 0,5 tsk salt
- 0,5 msk honung
- 1,5 dl vatten, fingervarmt
- 1,5 msk olivolja
- 3-4 dl vetemjöl
- 1 tsk flingsalt
Gör så här
- Ringla olivolja i en ugnsfast form eller fyra portionsformar.
- Skölj av fetaosten och lägg den i mitten av formen/formarna.
- Skala rödlöken och skär den i smala klyftor. Finhacka vitlöken och halvera de små tomaterna.
- Fördela lök, tomater, kapris och oliver runt fetaosten. Strössla över vitlöken och ringla över olivolja samt peppra. Tillaga i ugnen på 225 grader på över- och undervärme i 30 minuter.
- Strössla timjan över den bakade fetaosten och ringla eventuellt över lite extra olivolja.
- Serveras med bröd.
Oliv- och valnötsbröd
- Skiva eller hacka oliverna och grovhacka valnötterna.
- Hacka timjan och basilika. Ställ allt åt sidan.
- Smula ner jästen i en bunke och tillsätt salt och honung. Slå på lite av vattnet. Rör om tills jästen har löst sig.
- Häll i resten av vattnet, olja, oliver, valnötter, de hackade örterna och till sist mjölet.
- Arbeta snabbt ihop den ganska lösa degen. Strö 2 msk vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och låt jäsa i ungefär 1 timme.
- Värm ugnen till 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt.
- Strö ut lite mjöl på bakbordet. Tippa försiktigt ut den jästa degen på det mjölade stället. Knåda inte.
- Skär degen i två långa remsor. Vrid dem till spiraler, pensla med vatten och strö över flingsalt. Lägg dem på plåten och grädda i 5 minuter.
- Stäng av ugnen och låt dem gräddas klart på eftervärmen i ytterligare 12 minuter. Obs! Öppna inte ugnen under tiden.
- Låt svalna under handduk.