Ugnsbakad björn och stekt pepparbiff

Ugnsbakad björn och stekt pepparbiff
Foto: Tv4

Ugnsbakad björn och stekt pepparbiff

Av: Monalis - Orsa/Mora

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

40 m

Ugnsbakad björn och stekt pepparbiff med maskrosrötter, rönnbärsmarmelad och grönpepparsås är både rustikt och festligt att bjuda på.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gratinerat mos

  • 0,5 kg potatis
  • 4 jordärtskockor
  • 100 g smör
  • 2-3 äggulor
  • vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • salt
  • 1 krm vitpepparkorn, krossade

Biff

  • 700-900 g biff
  • enbär
  • pepparkorn
  • smör (till stekning av biff)
  • kiwi (till stekning av biff)

Björn

  • maskros (rötter)
  • 400 g björnfilé

Gratinerade tomater

  • tomat
  • ströbröd
  • chèvreost (eller annan ost till gratinering)

Grönpepparsås

  • 0,5 dl grönpeppar
  • 3 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 1 rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk honung
  • 1 oxbuljongtärning
  • 0,6 dl cognac
  • 2-3 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • ev majsstärkelse (eller vetemjöl till redning om så önskas)

Servering

  • färska örter (t.ex. persilja, timjan etc.)
  • rönnbärsmarmelad

Gör så här

Gratinerat mos

  1. Skala och dela potatisen och jordärtskockorna.
  2. Koka dem separat i saltat vatten, ca 30 minuter.
  3. Pressa och mosa potatisen och blanda i jordärtskockorna med 100 g smör.
  4. Tillsätt lite av kokspadet och vispa poröst med en elvisp.
  5. Rör i två eller tre äggulor (beroende på storlek) och gräddmjölk. Salta och peppra. Använd helst krossade vitpepparkorn.
  6. Spritsa upp smeten på en planka/plankor och gratinera i 15 minuter på 225 grader i ugnen, eller i en vedeldad ugn.

Biff och björn

  1. Ta fram det tinade köttet. Putsa och gnid in köttet i kryddblandningen av krossade enbär och grönpepparkorn.
  2. Skala maskrosrötterna.
  3. Bryn biff och björn utan fett och låt maskrosrötterna få steka med en stund. Salta.
  4. Tillaga köttet i ugnen på låg värme i minst 3 timmar.
  5. Låt vila och skär sedan upp köttet i skivor.

Gratinerade tomater

  1. Dela tomaterna på hälften.
  2. Lägg ströbröd och chèvreost på tomathalvorna och baka av i ugnen. Lägg även in maskrosrötterna

Grönpepparsås

  1. Hetta upp en gryta och torrfräs grönpepparkornen kort.
  2. Tillsätt tre matskedar smör och häll i den finhackade löken, en tesked honung och smula slutligen i buljongtärningen. Fräs några minuter så att löken blir glansig.
  3. Häll i ca 3 dl vatten och cognac och flambera, men var försiktig.
  4. Koka bort en tredjedel av vätskan.
  5. Häll på grädden och koka ner till fin konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  6. Tillsätt lite cognac vid servering.

Servering

  1. Lägg upp köttet tillsammans med de ugnsgratinerade tomaterna, rönnbärsmarmelad, maskrosrötter och häll på grönpepparsåsen.
  2. Låt gästerna ta det ugnsgratinerade moset från plankan.
  3. Toppa med färska kryddörter.
  4. Kan även serveras med en sidosallad.