Upcyclad pizza med tomat, ramslök och tryffelkräm

Ucyclad pizza med tomat, ramslök och tryffelkräm
Foto: Tv4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Upcyclad pizza med tomat, ramslök och tryffelkräm

24 ingredienser

1 h + tid i kyl

En supergod klimatsmart middag behöver inte vara svårt eller tråkigt. Den här pizzan med tomat, ramslök och tryffelkräm är en rätt fylld av smak och kärlek för råvarorna.

Ingredienser

portioner stycken

Pizzadeg

  • 600 g virvelmjöl [ca 10 dl]
  • 450 g vatten [4,5 dl]
  • 20 g jäst
  • 10 g havssalt
  • 15 g olivolja
  • 300 g bröd, torrt
  • 300 g vatten [3 dl]

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 400 g tomat (gärna peckas/krossade eko tomater)
  • 2 tsk sriracha (fermenterad chilisås)
  • 1 kruka basilika
  • salt
  • svartpeppar

Tryffelkräm

  • 0,5 dl kikärtsspad
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 msk tryffelolja
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • ost, riven
  • ramslök
  • tomat
  • färsk timjan

Gör så här

Pizzadeg

  1. Blanda mjöl, 4,5 dl vatten, jäst, salt och olja i en matberedare på låg hastighet till en len deg.
  2. Mixa brödet fint och blanda smulorna med 3 dl vatten.
  3. Blanda samman de två degarna och dela upp i önskade portionsstorlekar. Låt jäsa under en kökshandduk i kylen över natten.

Tomatsås

  1. Finhacka löken och fräs tils den blir mjuk, men utan att ta färg.
  2. Tillsätt grovt skuren tomat, eller krossade tomater, och sriracha. Koka ihop till tjock sås.
  3. Strimla basilika och vänd in. Smaka sedan av med salt och svartpeppar.

Tryffelkräm

  1. Mixa kikärtspad med senap och vinäger. Tillsätt olja och tryffelolja tills du har en tjock kräm.
  2. Smaka av med salt och svartpeppar.

Utbakning

  1. Lägg degen på en rikligt mjölad köksbänk. Tryck försiktigt ut den med händerna till en cirka 1-2 mm tjock cirkel, eller kavla ut degen.
  2. Toppa med tomatsåsen, riven ost, ramslök och tomat.
  3. Värm upp ugnen till 250 grader med en tunn plåt i.
  4. Ta ut plåten, flytta över pizzan och sätt in i ugnen. På så sätt får degen värme underifrån också och gräddas snabbare. Grädda i ca. 4-6 minuter.
  5. Tag ut och toppa med tryffelkrämen och hackad timjan.